Klipp

Skribent

Viktor Jerner

21 april 2016 | 23:59

Är "Watchmen" den mest trogna översättningen från serie till film någonsin?

Vissa bildrutor är verkligen identiska ner i minsta detalj.
Zack Snyder har - milt sagt - fått ta en hel del hård kritik på sistone. Hans senaste film "Batman v Superman: Dawn of Justice" sågades på de flesta håll (men inte alla) och även om inte filmer som "300" och "Watchmen" fick ta riktigt lika hårda smällar så delade dem publiken på olika sätt. Personligen så älskar jag dessa filmer (särskilt den sistnämnda) och tycker att Snyder är en av vår tids mest visuellt intressanta regissörer. Säga vad man vill om honom, men han kör aldrig några halvmesyrer. 

Det märks också ofta att han verkligen älskar det material han tar sig an (ja, även Batman & Superman). "Watchmen" är nog det ultimata beviset på det rent visuellt, då många bildrutor i den filmen är i princip exakta kopior av Alan Moores och Dave Gibbons legendariska serieroman. Vimeo-användaren Vugar Efendi har snickrat ihop en fin liten jämförelse mellan de två olika versionerna och jag hoppas att den gör er lika sugna som mig på att se "The Ultimate Cut" för tredje gången: 


Skulle "Watchmen" faktiskt kunna vara den mest trogna översättningen från serie till film någonsin? Mycket möjligt, men det finns också riktigt starka utmanare i form av exempelvis Robert Rodriguez "Sin City" och Snyders egna "300". Hur som helst, det är onekligen imponerande att se serierutorna realiserade på ett så kärleksfullt, ambitiöst och stilfullt sätt. 

Blir ni sugna på att återbesöka Zack Snyders "Watchmen" nu när ni ser detta? 

| 21 april 2016 23:59 |