Serie

Skribent

MovieZine

22 december 2015 | 13:00

Julkalendern 2016 blir en klassisk julsaga

Skaparna av "Tjuvarnas jul" letar efter Tomten.
Åsikterna går isär om årets julkalender ”Tusen år till julafton”, där Erik Haag och Lotta Lundgren bjuder på en historielektion om svenska barns liv genom åren. 

De som hade hoppats på en klassisk julsaga får istället vänta till 2016. Nu är det klart vad nästa års julkalender blir. ”Selmas saga” handlar om en luftskeppsexpedition till Nordpolen där den viktiga frågan - finns egentligen jultomten? - ska besvaras. Johan Ulveson spelar den galna vetenskapsmannen Efrahim von Trippelhatt som stöter ihop med åttaåriga Selma Traskvist (Ester Tuori . Hennes fattiga familj är på väg att vräkas och hon har ett speciellt önskemål till Tomten.

SVT:s programchef för barn och ungdom, Johanna Gårdare, säger till Dagens Nyheter:

– Den rymmer otroligt mycket julkänsla, ett sagoberättande tilltal, förhoppningsvis snö och kanske till och med en tomte. Så alla julnostalgiker lär bli nöjda.

Bakom ”Selmas resa” står Per Simonsson och Stefan Roos, som gjorde 2011 års julkalender ”Tjuvarnas jul” och filmen med samma namn:

– ”Selmas saga” utspelar sig under de stora äventyrens tid, då luftballonger skickas till nordpolen, stora ångfartyg korsar oceanerna och de sista regnskogarna kartläggs. Det är en extremt spännande tid, då äventyrarna gav sig av på vinst eller förlust, och på liv och död, säger Stefan Roos till DN.

Inspelningen börjar i februari och premiär för ”Selmas saga” blir det, såklart, den 1 december 2016 i SVT.

Trots mycket kritik mot årets ”Tusen år till julafton” har tittarsiffrorna varit ovanligt starka, med över 2 miljoner tittare på de populäraste avsnitten.
| 22 december 2015 13:00 |