Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

23 juli 2014 | 15:00

Joss Whedon hatade manuset till "The Avengers"

Nya biografin avslöjar: Whedon vägrade regissera om han inte fick skriva om allt.
En av tidernas mest omtalade superhjältefilmer blev också en av tidernas mest sedda. Joss Whedons "The Avengers" är fortfarande den tredje mest inkomstbringande filmen någonsin. Men frågan är hur det hade sett ut om han inte var en bestämd snubbe med en egen, klar vision? I kommande boken "Joss Whedon: The Biography" avslöjas det att filmskaparen avskydde Zak Penns första manus till "The Avengers".

- Ni har ingenting här. Ni måste låtsas att det här utkastet inte finns, svarade Whedon brutalt ärligt när Marvels Kevin Feige kom med ett jobberbjudande.

I en senare intervju har Whedon sagt:

- Det fanns ett manus, men jag tänkte inte filma ett ord av det.

Manusförfattaren Zak Penn är ändå en veteran i superhjältegenren efter flera "X-Men"-filmer, men Joss Whedon krävde att få skriva om precis allt. Och lyckligtvis fick han som han ville. Det fanns dock några krav från Marvels sida: storyn skulle innehålla konflikter inom Avengers-teamet, och så en maffig sammandrabbning med Loki och hans armé. 

Penn fick i slutändan stå med som en av upphovsmännen till storyn. Han säger:

- Vi kunde ha samarbetat mer, men han valde att göra det på sitt eget sätt och det respekterar jag. Det är inte som "Hulk" där huvudrollsinnehavaren (Edward Norton) ersatte mig, det var ovanligt. Det här är mer normalt.