Serie

Skribent

Emma

5 oktober 2013 | 14:01

Joseph Gordon-Levitt anklagas för rasism

Porträtteringen av Italienättlingar i "Don Jon" anklagas för att vara för stereotypiskt.

Joseph Gordon-Levitts regidebut "Don Jon" anklagas av den Italienamerikanska organisationen One Voice Coalition för att visa upp en alldeles för generaliserande bild av amerikaner med italienskt ursprung. Filmen är bara en i rasen av filmer som organisationen anser främjar en rasistisk stereotyp.

Organisationens ordförande, Dr Emanuele "Manny" Alfano, menar att Gordon-Levitt med sitt judiska ursprung borde veta bättre än att måla upp stereotyper.

- Levitt, liksom hans porrberoende karaktär, behöver en intervention och borde gå i terapi för sin etniska nedvärdering av italienska amerikaner. Han borde lägga av nu, ta bort filmen från biograferna och donera pengarna han tjänat på den till välgörenhet, säger han.

Gordon-Levitts karaktär i filmen är en italiensk ättling som är beroende av porr och kämpar därför för att få till stånd en stabil kärleksrelation. Även den kvinnliga huvudrollen, spelad av Scarlett Johansson, anklagas för att vara en stereotypisk bild av en judisk bortskämd ung kvinna.

Kritiken har också riktats mot Tony Danza, som spelar Gordon-Levitts far i "Don Jon". Danza beskrivs som "ökänd för att hela livet ha spelat korkade, gycklande italienska karaktärer, klädda i de vanliga tajta vita t-shirtarna."

Andra som fått ta emot föreningens kritik är TV-serien "The Sopranos", en italiensk karaktär i barnprogrammet "Byggare Bob" samt hela Robert De Niros skådespelarkarriär.

Relevant kritik eller överkänslighet, det är frågan?

"Don Jon" har biopremiär 25 oktober.

| 5 oktober 2013 14:01 |