Film

Skribent

MovieZine

30 december 2015 | 09:00

Jonna Vanhatalo listar årets filmer

Festival-favoriter som "Tangerine", "Sauls son" och "Equals" har sin givna plats på Jonnas topplista.
2015 har i mitt tycke varit ett fantastiskt filmår. Jag har besökt fyra magnifika europeiska festivaler i Berlin, Cannes, Venedig och Stockholm och samtliga har levererat ett gediget och mycket varierande utbud. Flera filmer planerar ha sina premiärer nästa år medan andra ännu inte fått svensk distribution, men jag hoppas innerligt att den saken löser sig.Här nedan listar jag några av alla minnesvärda favoriter från året som gått, utan inbördes ordning. 

Sauls son

Årets absolut starkaste film. Otroligt gripande om andra världskrigets vidrigheter av den ungerske regissören Laszlo Nemes. Geza Röhrig gör en fenomenal långfilmsdebut i titelrollen som den plågade Saul.

Beasts of No Nation

Cary Fukunaga regisserade Netflix första egenproducerade långfilm som är en grym historia om barnsoldater i krig. Abraham Atta i huvudrollen lyser starkt i en också i övrigt övertygande ensemble med främst bara amatörer. Idris Elba i rollen som den mycket obehaglige kommendanten är också han helt briljant. 

Equals

En av de mest minnesvärda filmerna från Venedig i år var ”Equals” av Drake Doremus. Filmen blev ganska ljummet mottagen av andra kritiker men jag personligen fann denna framtida Romeo och Julia-saga med Kristen Stewart och Nicholas Hoult helt oemotståndlig. 

Insidan ut

Bästa animerade filmen i år fick mina ögon att tåras samtidigt som den gav mig kramp i magmusklerna av allt skrattande. Filmen var bäst i Cannes, vilket säger en hel del då det var väldigt många andra otroligt bra filmer som visades där. 

Amy

Dokumentär om Amy Winehouse av Asif Kapadia. Sanslöst gripande film om en av vår tids mest lysande stjärnor. Hon levde och dog under tragiska förhållanden och lämnade oss alldeles för tidigt. Trots att jag följde hennes öde när det begav sig blev jag nästan förlamad av både beundran men också sorg under visningen och hade svårt att samla mig efteråt.

The Duke of Burgundy

Mystisk, roande, vacker och sagolikt sensuell historia om en spännande relation mellan två kvinnor. Detta är en lesbisk "Fifty Shades of Grey" som faktiskt är allt det som den nämnda filmen ville vara men aldrig lyckades bli. En av årets bästa filmer. Den kommer inte tilltala alla, men för mig var det en sällsamt underbar upplevelse som jag kommer minnas länge.

Tangerine

En film filmad med enbart iPhones. Den handlar om livet en bit utanför det vi oftast ser eller egentligen bryr oss om. Vi möter transsexuella prostituerade och deras hallikar i en historia om kärlek, vänskap och hämnd. Hur främmande den världen än kan verka vara så känns den otroligt äkta och allt är dessutom skildrat med en massa värme och mycket hjärta. 

It Follows

En annorlunda och nytänkande rysare som påminner om en suggestivt otäck mardröm och ger lätt upphov till exakt just sådana. Sex har alltid spelat en viktig roll i skräckfilmer om och med tonåringar, men här har samlaget en osedvanligt intressant huvudroll.

Diary of a Teenage Girl

En av de filmer som jag kanske inte tänkte så mycket på när jag såg den, men som jag i efterhand minns väldigt väl. Denna otroligt välspelade historia om tonårstjejen Minnies fantasier och längtan efter ömhet är lika underhållande som berörande. Det är en moraliskt rätt svårsmält historia som ändå känns väldigt lättigenkännlig. 

Anomalisa

En kärlekshistoria med dockor för vuxna. Charlie Kaufman och Duke Johnson har gjort årets kanske på sitt sätt märkligaste, men också finaste film om ett möte mellan två kärlekstörstande… ja, dockor. Dock har jag sällan uppfattat ett möte och känslor som det väckt så mänskligt som här.

| 30 december 2015 09:00 |