Film

Skribent

31 december 2009 | 13:37

Jonas favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och nu är det dags för Jonas Appelberg att avslöja sina favoriter.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Leonardo DiCaprio. Kom tillbaks från stranden med Scorseses "Gangs of New York" och har efter den gjort sex höjdare på rad.

Skådespelerska: Nicole Kidman. Har gjort det mesta och synts överallt under 00-talet, "Moulin Rouge", "Dogville", "Timmarna", "Cold Mountain", "Margot at the Wedding".

Regissör: Clint Eastwood. Det var han som omedelbart dök upp i huvudet när jag tänkte film och 00-tal, dock inte vidare positivt. Den gamle räven gör långa sega filmer som inte ligger högt på min lista, men han har en förmåga att ofta vara på tapeten när filmpriserna ska delas ut och han har en förmåga att alltid hyllas av allt och alla, något jag aldrig förstått mig på.

En trend som jag aldrig vill återse: Den svenska polisfilmen. "Beck", "Wallander", "Van Veeteren", att göra halvdan TV-serie för att sedan kalla det film och låta det täppa till svensk films kreativa ådra är en trend jag inte vill ska fortsätta. Som tur är verkar den sakta avta.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Peter Jackson. "Sagan om Ringen"-trilogin har satt en standard på äventyrsfilm man aldrig mer kan gå under. Även Fox Searchlight och deras fantastiska repertoar under 00-talet är något av det samtida filmmediets behållning.

Årtiondets mest överskattade: "Million Dollar Baby". Det finns inte en enskild film jag avskyr mer än denna svulstiga amerikanska dröm till film. Det sätt Clint Eastwood och Hilary Swank trycker ner de känslor man ska känna så långt ner i halsen att man inte kan annat än att spy upp dem är för mig det värsta som 00-talet mäktat med. Det faktum att så många hyllar den för samma faktum gör ju inte saken bättre.

Favoritfilmer från 00-talet:

Donnie Darko - Det var här allting började, en liten filosofi i all sin helhet som aldrig lämnat mig sedan första gången jag såg den, en av de viktigaste filmerna för mig och mitt filmintresse.

The Royal Tenenbaums - Wes Andersons tredje film som definitivt skrev in honom i filmhistorien, en film jag kan se tusen gånger och aldrig tröttna på.

No Country for Old Men: Bröderna Coens fullkomliga mästerverk med Javier Bardem som en av de mest läskiga mördarna i historien.

Sagan om ringen: Sagan om de två tornen - Jag håller tvåan som bäst i trilogin som skulle kunna utge tre av mina fem favoritfilmer det här årtiondet.

The Bourne Identity - Fantastisk action som i mitt tycke har allt. James Bond, släng dig i väggen!

Gå vidare till Fredrik Adolvssons favoriter