Film

Skribent

Alexander Dunerfors

2 december 2015 | 12:00

John Waters korar de 10 bästa filmerna från 2015

”Årets bästa film är också den sämsta.” Okej…
Den excentriske filmskaparen John Waters (”Hairspray”, ”Polyester”) har själv kanske inte gjort några minnesvärda filmer på senare tid, men han underhåller oss gärna årligen med att lista vad alla vi andra bör se. 

Tidigare har han korat filmer som ”Spring Breakers” och ”Maps to the Stars” som de bästa, i år går topp-platsen till en film vi i ärlighetens namn helt har missat. 

Däremot finns det plats för både ”Berättelsen om Askungen” och ”Mad Max: Fury Road” på John Waters lista som Artforum släppte. Mycket kan man säga om honom men förutsägbar, det blir han aldrig.

Kolla in John Waters årsbästa nedan ihop med hans egna motiveringar.

1. Helmut Berger, Actor (Andreas Horvath)

”Kanske är årets bästa film också den sämsta? Helmut Berger, en gång i tiden filmstjärna och älskare åt Visconti, är nu 71 år och ser ibland ut som Marguerite Duras. Han gnäller och klagar i sin slitna lägenhet medan städerskan berättar skvaller ur hans tragiska liv. I en scen tar dokumentärens huvudperson av sig alla kläder och runkar till utlösning.”

2. Berättelsen om Askungen (Kenneth Branagh)

”Ja, ni hörde rätt. Askungen. I fucking love this Disney movie.”

3. The Forbidden Room (Guy Maddin & Evan Johnson)

"Den roligaste och mest innovativt fejk-stumfilmen genom tiderna. Ljuddesignen borde vinna en Oscar."

4. Tom at the Farm (Xavier Dolan)

"En kärlekshistoria mellan en hipster och hans döda pojkväns dominerande och farliga bror som en gång slet av en mans mun. Jag tyckte den var sexig."

5. Mad Max: Fury Road (George Miller) 

”Storfilmer kan också vara konst. Det här ultimata demolition-derbyt utan slut är helgalet från första början.”

6. Carol (Todd Haynes)

"Lana Turner möter Audrey Hepburn i en lesbisk kärlekshistoria, så gammeldags och klassisk att jag kände mig som en ettåring. Nyfödd på nytt."

7. The Diary of a Teenage Girl (Marielle Heller) 

”En mäktig, realistisk och otroligt välspelad komedi om sex mellan tonåringar och vuxna som inte är creepy utan autentisk, vågad och helt oförutsägbar.”

8. Tangerine (Sean Baker)

"Vackert filmad underground-historia, sevärd inte minst för läskiga statister."

9. Fly Colt Fly: The Legend of the Barefoot Bandit (Adam Gray & Andrew Gray)

"Brottsdokumentär som smyger sig på som en tjuv om natten. Med animation, nyhetsbilder och återskapade händelser förstår vi hur denna flygplans-stjälande tonåring blev nationens hjälte."

10. Love (Gaspar Noé) 

”Den första filmen som tävlar i Cannes och visar hardroce heterosexuella rimjobs, i 3D till och med. Tacka Gud för Gaspar Noé.”

Har ni sett några av John Waters favoriter?
| 2 december 2015 12:00 |