Film

Skribent

MovieZine

8 februari 2024 | 21:30

Första Johan Falk-filmen släpps äntligen på bluray: "Fansen har väntat"

"Den ser helt fantastisk ut", säger regissör Anders Nilsson om nyrestaurerade "Noll tolerans".
I höst firar Johan Falk 25 år! Så lång tid har gått sedan urpremiären i oktober 1999, då publiken fick stifta bekantskap med Jakob Eklunds Göteborgssnut för första gången.
 
Vad passar då inte bättre än att ge jubilaren ett digitalt ansiktslyft? "Noll tolerans", originalet som kickade igång en megapopulär svensk action-franchise, har blivit nyrestaurerad och släpps snart på bluray för första gången. Den får även sällskap av uppföljaren "Livvakterna" från 2001.
 
- Det här är något som fans önskat i över 20 år nu. För första gången släpps "Noll tolerans" och "Livvakterna" på bluray, säger Anders Nilsson till MovieZine.
 

Johan Falk var före Star Wars

 
Filmseriens skapare bjuder också på lite trivia från filmseriens tidiga år. Visste ni om att han slog George Lucas en gång i tiden?
 
- "Livvakterna" var den tredje långfilmen som släpptes i världen som var inspelad med digitala HD-kameror, så kallade Sony CineAlta 25P, samma system som användes i den fjärde filmen någonsin med det systemet, som blev "Star Wars – Attack of the Clones", berättar Nilsson.
 
- "Noll tolerans" var däremot inspelad med 35mm-film och har nu restaurerats. Jag övervakade den restaureringen, och för första gången sedan filmen gick på bio har den nu samma kvalitet i sitt foto. Den ser helt fantastisk ut.
 

Laddat med extramaterial

 
Båda filmerna kommer packade med extramaterial som bakomfilm, bortklippta scener och kommentarspår. "Ljudet är bästa 5.1" lovar Anders Nilsson, och dessutom ska fans få se ett alternativt slut på "Noll tolerans". (Jag håller tummarna för att tomten överlever!)
 
Johan Falk-trilogin följdes senare upp med en actionspäckad filmserie med fokus på GSI - Gruppen för särskilda insatser - och Johan Falks kamp mot organiserad brottslighet. Nyss släpptes en fortsättning i form av boken "Slutet var bara början" - och fler Johan Falk-filmer sägs vara på väg...
 
"Noll tolerans" och "Livvakterna" släpps på bluray den 15 april. Även "Den tredje vågen" (2003) kommer att ges ur på bluray längre fram. Spana in de snygga omslagen nedan!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 8 februari 2024 21:30 |