Skribent

Mats Karlsson

1 juni 2014 | 23:01

"Johan Falk"-inspelningen är igång

Regissören Richard Holm berättar exklusivt för MovieZine vad vi kan förvänta oss av den tredje omgången.

I mars blev det klart att det att det blir fem nya filmer om Johan Falk och hans kollegor i specialenheten GSI (Gruppen för Särskilda Insatser). Inspelningarna har nu sparkat igång och vi passade på att höra med regissören Richard Holm vad vi kan förvänta oss av Göteborgspoliserna den här gången.

Vilka filmer regisserar du?

- Jag regisserar tre av filmerna, den första och de två sista. Peter Lindmark gör de två i mitten. Den här gången har jag också varit med och skrivit manus till två av dem, film 14 och 16. Det var jag och Tage Åström som skrev tillsammans, medan Viking Johansson skrev film 13 och 17 och Peter Lindmark nummer 15. Pappa Falk, Anders Nilsson är med och övervakar men regisserar inget denna gång.

Är titlarna spikade än?

- Nej, de är inte det. Vi har inte bestämt oss till 100 procent än. Men första filmen som jag gör heter just nu "Johan Falk: Ur askan i elden", det är arbetstiteln.

Hur har ni tänkt att gå vidare utan Kinnaman?

- Historien om Frank fick ett avslut i 12:an, men hans karaktär lever vidare på olika sätt i serien. Det låter kryptiskt, men så är det.

Ska vi räkna med att Kinnaman åtminstone har en cameo?

- Det kan jag inte kommentera, hehe.

Varför bara fem filmer?

- Största anledningen är att Anders har haft en idé om tre säsonger och denna historievåg lämpade sig bättre med fem filmer än sex. Problemet med många serier är att det blir tuggummi någonstans och vi vill inte ha tuggummi.

Är det säkert att det blir sista filmerna? Vad händer om det blir knallsuccé?

- Man ska aldrig säga aldrig. Precis som Sean Connery säger: Never say never again.

Regissören Richard Holm med skådespelare på inspelningen.

Varför blir det ingen biopremiär den här gången?

- När man gör en biofilm måste man gå ur strömmen med filmernas släpp. Med "Kodnamn Lisa" tog det par månader innan man fick veta hur det slutade. Men en sådan här tajt storyline vill vi ha kvar flödet. Sedan har branschen förändrats, det är svårare med bio nu plus att det är ett sätt att komma undan piratflödet. Blir det ett hål finns det alltid risk att det hinner läcka ut.

Hur ska ni se till att filmerna inte läckts ut på nätet innan släppet denna gång?

- Produktionssättet är inte annorlunda. Distributionssättet känner jag inte till, jag har inte varit med på sådana möten. Du får nog fråga Anders om det. Man jag skulle gissa på att filmerna släpps sommaren eller hösten nästa år.

Några gästskådisar vi kan se fram emot?

- Det blir en del utländska skurkar, det blir både lettiska och ryska skådespelare. Utan att säga för mycket kommer det också blickas tillbaka till gamla Falk-filmer, så det dyker upp gamla godingar.

Filmerna kommer att släppas direkt på DVD och därefter sändas på TV4.

| 1 juni 2014 23:01 |