Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 maj 2016 | 12:00

"Jessica Jones" chef vill se fler kvinnor både bakom och framför kameran

Endast 6,4% av utbudet regisseras av kvinnor. Chefen för superhjälte-serien tror sig ha lösningen på problemet.
Superhjälte-serien "Jessica Jones" har redan efter en säsong hunnit belönas och hyllas för hur äkta och verklighetstroget den skildrar en kvinnlig karaktärs liv, men chefen för Netflix-serien vill mer än så. Melissa Rosenberg är inte nöjd med att endast 4 utav 13 avsnitt regisserades av en kvinna. Hon vill se absolut jämlikhet både framför och bakom kameran med hälften män och hälften kvinnor, säger hon till Variety.

Under 2013-2014 hade enbart 6,4% av alla filmer en kvinnlig regissör. Som om inte den siffran vore chockartat låg, såg det ännu värre ut bland storfilmerna (de som drar in mer än 10 miljoner dollar i intäkter): blotta 3,1 % var regisserade av en kvinna. Konsekvensen blir förstås att vi bara får se film och TV med historier som männen som berättar dem tycker är viktiga och berättade ur ett perspektiv som de tycker är intressant att se. Andra grupper, såsom kvinnor, får inte samma utrymme att berätta sina historier och män får inte ta del av deras perspektiv. Kulturutbudet blir inavlat.



Anledningen till att det ser ut som det gör med jämställdheten i film- och TV-industrin tror Melissa Rosenberg beror på att intaget av nya talanger har stagnerat under en längre tid. För att få jobb på en Netflix-serie behövs såklart ganska höga meriter och lång erfarenhet, så även om vindarna börjar vända och man letar efter fler kvinnor idag, är det inte många kvinnor som har fått chansen att jobba upp ett sådant CV på grund av det strukturella utanförskap som har rådit hittills (och fortfarande finns).

- Det är en stor del av vad vår bransch redan gör och måste fortsätta att jobba på - och som vi måste bli bättre på: att försöka hitta fler kvinnor. Om du är en verksam kvinna med tillräckligt av credits att få jobb på en Netflix-serie, är du en av 10-20 kvinnor. Så lösningen är att ge fler chansen att få in en fot, att träna upp dem och att behålla dem i den världen och i den branschen. Det är utmaningen vi står inför. Vi brinner verkligen för det och jag är stolt över att säga att Netflix också gör det.

Serien har tagits emot varmt av en bred publik, mycket för att den handlar om verkliga och naturligt inspirerande kvinnor, istället för någon schablonmässig "stark kvinna" som annars är så vanligt förekommande. Jessica Jones tvingas konfrontera våldtäkt och abort, men utan att falla in i en hjälplös offerroll. På sociala medier skriver både män och kvinnor om hur de känner sig stärkta och inspirerade av henne och att övergeppen skildras väldigt rakt och äkta. Om detta är den skillnad som Jessica Jones gör för verkliga människors liv som har erfarenhet av övergrepp, är hon i ordets sanna bemärkelse en superhjälte.

Du finner mer statistik om hur fördelningen ser ut mellan kön och minoriteter hos Variety.

Tror du att "Jessica Jones"-chefens teori är hela sanningen bakom problemet? Vad vore andra bra lösningar?
| 6 maj 2016 12:00 |