Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 juli 2016 | 15:00

Jason Bourne har bara 25 repliker i nya filmen

Matt Damon, actionhjälten med rätt att tiga.
Vem behöver ord när man kan låta knytnävarna tala? Matt Damons glömske Jason Bourne är kanske inte lika välbyggd som många av actionhjältarna innan honom, men han är definitivt lika fåordig. Inflör sommarens ”Jason Bourne” ryktas det om att han bara får yttra runt 25 rader dialog, mindre än i någon tidigare Bourne-film.

Anledningen? Det var ett beslut om att karaktären i det här fallet inte behöver snacka så mycket. Matt Damon förklarar för The Guardian:

- Jag har gjort det här tre gånger nu. I första filmen är karaktären Marie fortfarande vid liv, så han har ett bollplank. Han är dessutom förvirrad över vem han är, och mera pratsam. När hon dör i början av andra filmen blir han en väldigt ensam karaktär. Och vi pratade en del om det redan inför tvåan. Jag minns att Tony (Gilroy, manusförfattaren) mailade mig och skrev: ”Du inser vad det här betyder? Du kommer inte få prata alls i filmen”. Jag sa: ”Nej, det passar mig utmärkt”.

Matt Damon, som kan få upp till 25 miljoner dollar för en filmroll, lär alltså ha tjänat en miljon dollar per replik.


Damon är som sagt i gott sällskap. Någon har räknat ut att Superman, en av huvudpersonerna i vårens ”Batman v Superman: Dawn of Justice”, bara fick 43 repliker. Och när Arnold Schwarzenegger spelade in ”Terminator 2” sa han 700 ord i hela filmen.

Vi ser och hör "Jason Bourne" på bio från 27 juli.
| 19 juli 2016 15:00 |