Serie

Skribent

MovieZine

25 mars 2022 | 06:00

Jared Leto om nya tv-rollen: "En anmärkningsvärd karaktär"

"WeCrashed"-aktuelle skådespelaren Jared Leto berättar om sin tolkning av den kontroversielle företagsprofilen Adam Neumann, och hur de träffades i hemlighet inför inspelningen.
Jared Leto har verkligen ett bra flow just nu. I höstas imponerade han på oss i en knappt igenkännlig roll som extravagant modekreatör i "House of Gucci", och redan nästa vecka kan han ses i Daniel Espinosas Marvel-filmatisering "Morbius", i rollen som forskare som förvandlas till vampyr. 
 
Skådespelaren, som ryktas vara hela 50 år gammal (vilket vi inte tror på ett dugg) har en kuslig och fascinerande förmåga att försvinna in i sina rollfigurer. Och det ser vi inte minst i den Apple-aktuella miniserien "WeCrashed". Där berättas den sanna historien om succéföretaget WeWork som kraschade spektakulärt efter en alltför hög värdering, och om dess karismatiske VD Adam Neumann. 
 
Jared Leto och Anne Hathaway spelar de lika hyllade som hatade ledarna på WeWork.
 
I en ny intervju med Zane Lowe på Apple Music 1 berättar Leto om hur det var att gå in i en så pass komplex karaktär:
 
- Killen gjorde många misstag och vi undersökte dem noggrant. Det är mitt jobb som skådespelare att hitta ett hjärta och en själ, dela det med publiken och låta andra bestämma. Jag har alltid älskat att ta stora risker. I början av varje projekt jag tar på mig säger jag till mig själv: "Kom ihåg att vara så modig du bara kan. Ta stora risker och var öppen för att misslyckas".
 
- Adam är en anmärkningsvärd karaktär, verkligen övertygande. Jag pratade med massor av människor som arbetade med honom och känner honom väl, och alla sa i princip samma sak: att han var helt unik och en av de mest övertygande personer de någonsin träffat, en mästare på försäljning och stor drömmare. Jag blev fascinerad av det här då det är lätt att komma in och titta på någons misslyckanden och bara skapa något nedlåtande av det, men jag gillade att vi verkligen djupdök och visa mänskligheten bakom. Att detta också är en fantastisk berättelse om en invandrare som kom till hit och ville ta sig till makten.
 
Adam Neumanns historia berättas även i dokumentären "WeWork: Enhörningens uppgång och fall" på SVT Play.
 
Leto fick även chansen att träffa den kontroversielle Adam Neumann inför sin rolltolkning, vilket skedde i hemlighet.
 
- Vi höll det bara mellan oss två och ingen annan visste om att vi sågs. Jag tänkte att jag kanske skulle ångra mig om jag inte gjorde det. Så jag träffade honom, hans fru och hans familj och de var väldigt charmiga och snälla. Han har, tror jag, fem eller sex barn nu, en riktigt stark känsla av familj och lojalitet, som andra människor pratar om. Ingen av oss är ensidig, men jag njöt av att träffa honom. Jag tyckte det var till hjälp. 
 
- Men självklart, som jag sa till Adam, det här är inte ett fotografi, det är en målning. Jag kommer aldrig att bli Adam Neumann. Jag kommer att vara en tolkning av en karaktär och hoppas fånga personens väsen och vara så exakt jag kan, men det är en film och ingen dokumentär.
 
 
Som skådespelare har Jared Leto imponerat i filmer som "Dallas Buyers Club", "Blade Runner 2049" och som Jokern i "Suicide Squad". Ryktet om hans hängivenhet och metodskådespeleri har spridit sig. Och han erkänner att han har en speciell process inför varje roll:
 
- Jag vill veta allt om en karaktär. Vilken hand han använder för att borsta tänderna, om han snarkar på natten, vilket som är hans goda öga eller hans dåliga öga, jag vill veta allt. Vilken är hans favoritgrönsak? För mig är det ingen detalj som är för liten. När jag tar på mig en roll blir jag fascinerad. 
| 25 mars 2022 06:00 |