Spel

Skribent

Thomas Linnaeus

17 april 2023 | 15:30

Japanska speljätten köper företaget bakom “Angry Birds”

Sega, som är ett av de största japanska spelbolagen, kommer att köpa upp det finländska bolaget Rovio, som ligger bakom “Angry Birds”.
Företaget bakom “Sonic”, “Yakuza” och bland annat “Virtua Fighter”, Sega, kommer att köpa det finländska bolaget bakom “Angry Birds” - Rovio, rapporterar BBC. Prislappen ligger på saftiga 874 miljoner dollar och med köpet kommer även rättigheterna till varumärket “Angry Birds”, som omfattar mobilspel, filmer, och leksaker.
 
Enligt Sega själva är köpet en del av deras strategi för att komma in på marknaden för mobilspel. Dess värde beräknas växa till 263 miljarder dollar under 2026 - så det är inte konstigt att speljätten vill ha en del av den kakan.
 
- I den snabbt växande globala spelindustrin har marknaden för mobilspel särskilt hög potential, och det har varit Segas långsiktiga mål att påskynda sin expansion inom detta område, säger Haruki Satomi, vd för moderbolaget Sega Sammy Holdings.
 
Under 2016 blev “Angry Birds” animerad film med Jason Sudeikis i huvudrollen. Tre år senare kom uppföljaren, och utöver filmerna har det även kommit olika serier med de arga fåglarna. Till mobilerna har det kommit över 20 olika speltitlar och senast ut är “Angry Birds Journey” som släpptes januari förra året.
 
Rovio är ett finländskt spelbolag som grundades 2003. Största succén från dem är “Angry Birds” som blivit en enorm franchise. Företaget har över 500 anställda, och åtta stycken spelstudios runtom i världen - varav en mitt inne i Stockholm.
| 17 april 2023 15:30 |