Spel

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 september 2016 | 11:20

Japan vill locka turistande Pokémontränare till Fukushima

Skulle du riskera din hälsa för en exklusiv Pokémon?
Japans politiker tänker lägga hela 300 miljoner yen (24,8 miljoner kronor) på att göra den radioaktiva öderegionen Fukushima attraktiv för turistande Pokémontränare. 

För vad gör väl lite radioaktivt avfall när man kan fånga en exklusiv Mr. Mime? Right? Familjeutflykten är bokad.

Landets egna invånare tillåts inte att bo i staden på grund av hälsorisken, så varför inte locka dit oss glada turister istället.

1. Hela 12 miljoner kronor ska läggas på att marknadsföra de olika PokéStoppen i regionen, genom TV-reklam och broschyrer.

2. Drygt 80 000 kronor ska användas för att anordna stora Pokémonevenemang för spelare

3. Resterande 40 000 kronor ska skickas till speltillverkaren Niantic för att förbättra spelet.

Jag tror att Japans politiker precis tog Poké-galenskapen till en ny nivå.

Sedan kärnkraftolyckan som drabbade Fukushimas kärnkraftverk i samband med kraftiga jordbävningar och tsunamivågor år 2011 har regionen varit en spökstad, med undantag av arbetarna som fortfarande jobbar på att isolera det livsfarliga avfallet. 160 000 människor evakuerades från området efter katastrofen och kan knappast räkna med att flytta tillbaka till sina hem än på länge. Regeringen satsar på att ha städat upp om 40 år, medan Greenpeace hävdar att det är en fullkomligt orealistiskt kort tid i sammanhanget som av politiska skäl är satt för att folk inte ska vara emot ny kärnkraft. Oavsett vad är Fukushima inte en säker plats än på länge och regeringen förbjuder sina egna invånare att bo i staden.

En del av planen på hur man ska locka folk till ödelandet är att ge spelaren möjligheten att fånga en Pokémon som är exklusiv för området. Förslaget att göra en viss Pokémon tillgänglig enbart i Fukushima för en begränsad tid har redan skickats till Niantic och inväntar svar. Frågan är bara, skulle du riskera din hälsa för att fånga alla? I synnerhet när du bara kan vänta tills den begränsade tidsperioden är över och fånga den någon annanstans?

Skulle du kunna tänka dig att besöka den radioaktiva spökstaden Fukushima för chansen att fånga en exklusiv Pokémon?
| 6 september 2016 11:20 |