Film

Skribent

EliSophie Andrée

28 september 2023 | 18:40

James Camerons nära döden-upplevelse under inspelningen: "Kunde ha drunknat"

Regissören och manusförfattaren James Cameron kan uppenbarligen inte få nog av vatten. Så pass att han nästan strök med under inspelningen av "Avgrunden" på åttiotalet.
När sci-fi-filmen "The Abyss" eller, "Avgrunden" fick premiär år 1989 blev det ingen dundersuccé rent ekonomiskt men för regissören James Cameron blev det rent konstnärligt, desto bättre. Fyra Oscarsnomineringar och en Oscarsvinst för bästa visuella effekter var inte fy skam och Camerons vattenbesatthet var ett faktum.
 
Men, efter hans andra vattenfilms-framgångar så har Cameron nu valt att restaurera "Avgrunden" i 4K som nyligen fick sin remastrade premiär på Los Angeles genre festival Beyond Fest. Cameron var även själv på plats för att svara på frågor och berättade en minst sagt traumatisk upplevelse som skett under inspelningen.
 
Large 88cd1d441e62ca93c79e1f336dd0b63b beyond fest the abyss james cameron 9 27 23 by jared cowan select 3 1
 
"Avgrunden" spelades in i ett övergivet kärnkraftverk som i sin tur krävde att skådespelare och team befann sig i och under vattnet för ett flertal tagningar.
 
Man hade ett flertal säkerhetsdykare på plats som utifall att kris uppstod, skulle kunna rädda både skådespelare och team. Men mitt under inspelning går James Camerons lufttank sönder, skriver Variety.
 
- När säkerhetsdykaren är ungefär tre meter från ytan stoppar han en regulator i munnen på mig som han inte hade kontrollerat. Den hade legat på botten av tanken i tre veckor och hade en reva genom membranet - så jag rensade den försiktigt och tog ett djupt andetag... av vatten. Sedan rensade jag den igen och tog ytterligare ett djupt andetag... av vatten.
 
Cameron försöker desperat få kontakt med filmfotografen Al Gidding utan framgång och inser: om han inte tar sig upp på egen hand så kommer han att drunkna. 
 
 
- En av säkerhetsdykarna såg att jag hade problem och försökte hålla mig kvar under vattnet så att mina lungor inte skulle överexpandera medan jag tog mig uppåt. Men, hade jag stannat kvar längre till under vattnet hade jag drunknat och jag visste vad jag höll på med. Så jag tvingades slå till säkerhetsdykaren i ansiktet, simma själv upp till ytan och på så sätt lyckades jag överleva, berättade Cameron för en minst sagt chockad filmfestivalspublik.
 
Vilken James Cameron vattenfilm är din favorit? 
| 28 september 2023 18:40 |