Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 december 2021 | 16:15

James Camerons klassiska ”Avgrunden” släpps snart i 4K

Den efterlängtade 4K-versionen av sci-fi-filmen från 1989 är äntligen bekräftad!
Fansen har väntat alltför länge - men snart får vi äntligen se James Camerons ”Avgrunden” i 4K-upplösning. Regissören själv bekräftar i en ny intervju att han återbesökt science fictionthrillern från 1989 för en digital restaurering:

⁃ Vi har just gjort klart överföringen till 4K. Jag ville göra det själv eftersom Mikael Salomon gjorde ett sånt otroligt vackert jobb med fotot på den filmen. Jag uppskattar hans jobb ännu mer nu än när vi spelade in filmen, säger han till Slate.com.

⁃ Så troligtvis kan den snart ses på blu-ray och streaming i vettig upplösning inom kort. Filmen spelade inte in så mycket pengar när den kom, men den verkar ha blivit omtyckt sen dess.
 
 
Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio och Michael Biehn spelar huvudrollerna i undervattensäventyret "Avgrunden", om ett dykarteam som möter på en utomjordisk livsform. Filmen blev Oscarsbelönad för sina visuella effekter.

James Cameron är under 2022 tillbaka med "Avatar 2", en emotsedd uppföljare som nyss släppte den första bilden.
 
 
Lite trivia: Camerons danske filmfotograf Mikael Salomon föddes i Malmö, och har även plåtat filmer som Spielbergs "Always" och Ron Howards "Eldstorm". Därefter sadlade han om till regissör med en lång karriär i tv-världen.
| 26 december 2021 16:15 |