Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 september 2012 | 21:01

James Cameron skänker bort "Titanic"-rekvisita

MovieZine var på plats när regissören invigde utställningen på världens största Titanic-museum i Belfast.

Vi befinner oss där allt började, i den nordirländska hamnen där grunden lades till vad som skulle bli världens största, snabbaste och mest omskrivna fartyg. Omskrivet blev det också, men av helt andra skäl. Sedan Titanic sjönk till havets botten har området kring White Star Lines torrdocka och pumphus stått så gott som orört, för att på senare tid bli en turistattraktion.

Regissören James Cameron har ägnat många år av sitt liv åt Titanic-vraket. 33 dykningar har resulterat i flera fascinerande upptäckter, och en viss film som knappast seglade obemärkt förbi i slutet av 90-talet.

Men det är först nu som han besöker Belfast, staden som invånarna stolt kallar för "det enda landmärket som finns kvar efter Titanic". Katastrofen till trots är man mån om att hylla det storslagna bygget, och även ett sekel senare minns man och hedrar offren. I våras invigdes museet Titanic Belfast, och idag var självaste "King of the world" på plats, för att skänka flera ikoniska filmkostymer och rekvisita till en ny utställning.

- Det är en magnifik byggnad. Jag visste inte vad jag skulle vänta mig här, men det otroliga är inte bara att den hyllar historien och skapandet av Titanic, men också staden Belfast som i hög grad var delaktig, säger Cameron till de 50-tal journalister från hela världen som samlats på museet.

- Det är något vi försöker göra även i filmen, vi har en karaktär vid namn Tommy Ryan som på ett sätt får representera Irland. Det är han som säger "det här skeppet byggdes av 14.000 irländare, irländska händer". Filmen är över tre timmar lång utan själva bygget, vi ville fokusera på själva resan och såklart sjunkandet, men jag tror att man känner det i själen av filmen. Den har en irländsk själ. James Horners musik har keltiska och traditionellt irländska inslag. Det gör på alla sätt den tragiska historien mer emotionell för publiken.

De irländska händerna har gjort ett storslaget jobb. Men inte förrän vraket upptäcktes år 1985, och James Cameron påbörjade sina dykningar några år senare, kunde man uppfatta detaljerna och det omsorgsfulla hantverket på insidan.

- Titanic var det andra skeppet i Olympic-klassen. Den var bara 20 centimeter längre än Olympic. Och det är alltid det första barnet som fotograferas mest. Så alla bilder som vi baserade våra interiörer på var efter bilder på Olympic. När vi utforskade Titanic inifrån kunde vi för första gången se hur exakt det såg ut, och hur det skilde sig från Olympic. Då jag hade materialet kunde jag skapa dataanimationer som för första gången visade Titanic inifrån, och allt det fantastiska arbete som lagts ner. Allt finns kvar där. Det ironiska är, Olympic kom tillbaka till Belfast och monterades ner efter 25 år i Sterlings tjänst. Det existerar inte längre. Men Titanic lever kvar, som en tidskapsel på havets botten.

Även 100 år senare finns det hemligheter kvar att avslöja. Cameron berättar om en ny och inte så känd upptäckt häromåret.

- Vi har under de senaste 15 åren analyserat och verkligen försökt förstå oss på hur Titanic sjönk. För tre år sedan påbörjade vi en studie ihop med US Naval Academy, för att återskapa den mest korrekta, fungerande datamodellen av skeppet. Hur vi än försökte, kunde vi inte få vår Titanic att sjunka så som alla ögonvittnen berättar - aktern som flöt upp och sedan sjönk rakt ner, så som ni ser i filmen. Vid alla historiskt kända förlisningar, som senast Costa Concordia, tippar skeppet alltid över 45 grader åt sidan. Det gjorde vår modell också, och vi insåg snart något som aldrig varit känt tidigare. Det var mänskligt ingripande, tack vare maskinisterna under däck som alla dog, som hindrade att skeppet sjönk på det viset. De pumpade runt vattnet så skeppet inte kunde tippa, för annars hade nästan ingen överlevt. Det hade inte gått att få ner livbåtarna. De är de okända hjältarna, som höll skeppet ståtligt upprätt. Vad jag vill säga är, det är viktigt att vi fortsätter att se tillbaka på historien, det finns fortfarande saker att lära. Vi upptäckte att det fanns hjältar ombord som vi inte ens kände till förrän nu.

Den klassiska kärlekshistorien mellan den uttråkade överklassflickan Rose och den fattige, kringresande konstnären Jack var på allas läppar när den först släpptes i Sverige i januari 1998. James Cameron hoppas att hänföra oss igen och att fånga nya tittare i och med årets nyrelease.

Kanske hade historien sett annorlunda ut om den filmades idag, med regissörens nyfunna insikter kring katastrofen. Men 11-faldigt Oscarsbelönade "Titanic" ser åtminstone ut som den alltid var menad att upplevas, när den för första gången släpps på Bluray - det ultimata formatet för hemmabion, enligt Cameron.

- Det är okej om folk vill ha det snabbt och lättillgängligt, och ta med sig en film på mobilen. Men "Titanic", liksom "Avatar", är en sådan film som borde uppmuntra folk att göra något speciellt av upplevelsen, välja det större och bättre formatet. Vi är stolta över hur den ser ut på TV. Efter konverteringen, som kostat oss miljoner, ger djupet i TV:n en speciell upplevelse som sprider sig över rummet. Vi tog till extra pengar och gick steget längre, det är troligen den bästa konvertering som gjorts för hemmamarknaden.

Förutom mängder med bortklippta scener och alternativa slut (ja, båten sjunker där också), finns det aldrig visade dokumentärer och bakom kulisserna-scener på den nya utgåvan.

- Är du en äkta Titanic-dåre, eller Titanorac som de kallar sig här, är det ett smörgåsbord, avslutar James Cameron.

För att inte nämna att museet i Belfast varmt rekommenderas av undertecknad till alla som älskat filmen, och fascinerats av verkligheten som inspirerade den. "Titanic" finns i både 2D och 3D på Bluray från 19 september.

| 7 september 2012 21:01 |