Film

Skribent

Oskar Möller

23 juni 2023 | 21:00

James Cameron om den sjunkna miniubåten: "Jag slås av likheterna med Titanic-katastrofen"

"Titanic"-regissören James Cameron har engagerat sig i katastrofen med den sjunkna miniubåten Titan som var tänkt att utforska Titanics skeppsvrak. I en intervju med amerikanska abc news drar han paralleller mellan händelsen och Titanic-katastrofen.
I dagarna har vi läst om olyckan med mini-ubåten Titan som var på väg att föra turister till Titanic skeppsvrak på 3800 meters djup men istället förliste. Alla fem personerna ombord bedöms vara döda (döden ska barmhärtigt nog varit omedelbar och smärtfri).
 
Men lidandet och sorgen för för de som förlorat släkt och vänner kommer att fortsätta - och de får leva med att det är osannolikt att de avlidnas kroppar kommer att återfinnas. En som har engagerat sig i den tragiska olyckan är "Titanic"-regissören James Cameron. Han har själv dykt med ubåtar till Titanics skepssvrak hela 33 gånger och är väl insatt i ämnet.
 
I en av sina intervjuer med amerikanska nyhetskanalen abc news drar regissören parelleller mellan den nutida olyckan och förlisningen av Titanic 1912:
 
– Jag slås av likheterna med själva Titanic-katastrofen där kaptenen varnades otaliga gånger om isberget framför skeppet men fortsatte med full fart framåt in i isfältet en månlös natt.
 
Cameron har framträtt i flertalet nyhetskanaler och kritiserat företaget som byggt u-båten med olämpliga material och utan att följa gällande säkerhetsföreskrifter. (Uttalandet om Titanic hittar ni om ni klickar på abc-länken ovan cirka 3 minuter och 30 sekunder in i videon).
| 23 juni 2023 21:00 |