Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

27 november 2015 | 12:00

Jake Gyllenhaal minns Heath Ledger - 10 år efter "Brokeback Mountain"

"Jag var inte helt säker på var han kom ifrån."
Mästerverket "Brokeback Mountain" är en av de finaste kärlekshistorier jag vet. Det är så mycket med den som jag tycker är helt perfekt, och det är så obegripligt sorgligt där i slutet när Ennis (Heath Ledger) hittar Jacks (Jake Gyllenhaal) skjorta.

2 år senare gick som bekant Ledger bort när han av misstag blandat receptbelagda mediciner hemma i lägenheten, och han sörjdes och sörjs fortfarande av många. 

Kompisen och "Brokeback"-motspelaren Jake Gyllenhaal intervjuades häromdagen av THR, om filmen, gay-kontroversen (som det trots allt var) och hans minnen av Heath Ledger.

Som svar på varför han tog rollen som rodeo-cowboyen Jack Twist, svarade han:

- Det är ett av de vackraste manusen jag någonsin läst, och det var Ang Lee, och Heath var en vän till mig redan innan vi började spela in filmen och han hade alltid varit fascinerande för mig på något sätt.Han fortsatte:

- Heath var någon jag alltid hade beundrat. Han var långt bortom sina år som människa på ett sätt. Jag var liksom inte helt säker på var han kom ifrån. Jag visste ju att han kom från Perth, men jag var inte riktigt säker på var han kom ifrån, och jag tror att det var den känslan de flesta fick runt honom och varför han var så extraordinär. 

Angående kontroversen i Hollywood över filmens gay-tema:

- När möjligheten kom var jag en ung skådespelare. Jag tänkte bara: "Ja, jag är med!". Jag vet att mycket har sagts om mitt val att göra det, men det var ingenting jag tyckte var läskigt för mig att göra. Du vet, det var verkligen bindande också, för ofta i filmen är ju min karaktär den mer öppet homosexuella av de två. Den som tampades mindre med det hela. Och jag insåg inte riktigt det men det var en intressant resa för mig att göra, att ge mig hän åt den idén. Att vara den som försöker pusha förhållandet framåt.Gyllenhaal satte också fingret på en skillnad mellan de två talangfulla unga skådisarna de var för 10 år sedan, nämligen hästvanan:

- Det var inte en koppling som jag hade i mig. Heath, å andra sidan, kunde bara gå fram till en häst och tysta den. Bokstavligen talat bara säga: "Shh, shh.", och sen kliva upp på ryggen. För mig var det snarare: "Jag ska sitta upp på dig!". Och hästarna bara: "F*ck off!". Jag hade inte alls den stilen som han hade.


1979-2008.

Vilket är ditt bästa Heath-ögonblick?
| 27 november 2015 12:00 |