Film

Skribent

Alexander Dunerfors

12 september 2013 | 22:01

J.K. Rowling om att filma "Fantastiska vidunder"

Författaren bakom världssuccén "Harry Potter" är taggad på den nya filmserien.

Som väntat blev det mest glada utrop när vi berättade om J.K. Rowlings planer på en spinoff till Harry Potter-filmerna.

Författarinnan, som också ska debutera som manusförfattare, förklarar hur hon lockades tillbaka in i den magiska världen. Det var kärleken till en av karaktärerna, som vi ännu inte sett på film, som övertygade henne:

- Allt började när Warner Bros föreslog för mig att vi skulle göra film av "Fantastiska vidunder och var man hittar dem". Jag tyckte det lät som en kul idé, men att se en annan författare göra verklighet av Newt Scamander, den påhittade författaren till boken, kändes svårt. Jag var beskyddande, som har levt så länge i den världen och redan visste massor om Newt. Som hardcore-fans väl vet gillade jag honom så mycket, att hans barnbarn Rolf till och med fick gifta sig med min favoritkaraktär, Luna Lovegood.

Medan Rowling funderade på Warner Bros förslag, föddes en annan tanke, "en idé som jag inte blev av med". På så sätt pitchade hon en egen filmidé till dem, baserad på en av de böcker som kompletterar Potter-filmerna. Planen var att själv skriva manus, och vem passar väl bättre?

- Trots att filmen utspelar sig i den världsomspännande samhället av häxor och trollkarlar där jag trivdes så bra i sjutton år, är "Fantastiska vidunder..." varken en prequel eller uppföljare. Snarare en utökning av den magiska världen. Det undangömda samhällets lagar och regler kommer att kännnas igen av alla som läst böckerna eller sett filmerna, men Newts historia börjar i New York, sjuttio år innan Harrys historia börjar.

Fansen kan räkna med en efterlängtad återkomst till samma universum, och vi håller tummarna för att några bekanta miljöer och karaktärer ändå dyker upp längs resan.

- Jag har alltid sagt att jag inte vill återvända till trollkarlsvärlden, om jag inte har en idé som jag verkligen är taggad på. Och här är den, säger Rowling.

Vi räknar med att se "Fantastic Beasts and Where to Find them" på bio tidigast år 2016.

| 12 september 2013 22:01 |