Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

9 mars 2016 | 13:30

J.J. Abrams erkänner ett stort misstag i "Star Wars: The Force Awakens"

Och det har att göra med hur några av huvudkaraktärerna hanterade sin sorg.
Om du är en av de få i Sverige som ännu inte sett "Star Wars: The Force Awakens" så råder jag dig att sluta läsa här.

Okej?

Bra.

För nu blir det spoilers deluxe. I slutet av filmen återvänder som bekant Rey, Chewie och Finn till rebellernas bas där Leia väntar. Bestört av sorg över att Han dött ger Leia en tröstande kram till Rey som också fått en nära relation till den gamle smugglaren under filmens gång, och så långt allt väl. Eller? Förutom en liten detalj. De två har ju aldrig träffats.

En hel del fans har klagat på hur underligt det är att Leia väljer att trösta Rey framför sin gamle vän Chewbacca, som hon upplevt många äventyr tillsammans med, och att de två aldrig ens hanterar bortgången av deras gemensamma vän tillsammans. Nu har även regissören J.J. Abrams kommenterat på det hela, och han håller med om att det är ett misstag. I en intervju med Slashfilm säger han:

- Det var nog ett misstag från min sida. Jag tänkte när vi gjorde det att Chewbacca i det läget var fokuserad på att rädda Finn och att se till att han fick vård. Så jag försökte få Chewbacca att gå iväg med honom och sedan istället fokusera på att Rey och Leia finner varandra där och då. Idén var att de två skulle ha vetat om varandra eftersom de båda är starka i Kraften, och att Leia hört om Rey innan och att Rey såklart också hört talas om Leia. Så deras kram i slutet var menat både som ett möte och en återförening för dem, och som en typ av tröst i deras gemensamma sorg.

Abrams tycker att misstaget kom som en konsekvens av hur han valt att filma scenen, och att få hade tänkt på det om inte Chewbacca synts till i bakgrunden:

- Om Chewbacca inte hade varit där han var så hade man nog inte tänkt på det. Men eftersom att han var just där och Leia bara gick förbi honom så kändes det nästan medvetet från min sida, men det var definitivt inte min intention.

Tänkte du på det här när du såg "Star Wars: The Force Awakens"?
| 9 mars 2016 13:30 |