Film

Skribent

MovieZine

18 november 2015 | 12:30

Italien i fokus på Göteborg Film Festival 2016

Viva Italia! Vid kommande Göteborg Film Festival står Italien i fokus.
Nästa års Italien-fokus på filmfestivalen i Göteborg kommer att omfatta nya, omtalade filmer av flera av Italiens mest profilstarka filmskapare, inblickar i det italienska samhällets allra vackraste och allra smutsigaste delar och ett retrospektiv där festivalens hedersordförande Roy Andersson väljer ut sina italienska favoriter.

– Italien är ett fantastiskt filmland, och det känns otroligt roligt att kunna visa upp den italienska filmens hela rikedom. Den samtida italienska filmen har många former, men ofta kombinerar den poetisk sinnlighet och klassisk skönhet med en kritisk blick på samhället och historien, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg. 

En av festivalens italienska gäster är regissören Luca Guadagnino (”Kärlek på italienska”). Med sig till Göteborg tar han sin nya film ”A Bigger Splash”. Tilda Swinton, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts och Ralph Fiennes syns i rollerna i detta erotiska drama om ett kärlekspar som styr kosan mot den italienska ön Pantelleria för ett par romantiska dagar, bara för att få hela semestern vänd upp och ner när en gammal vän och hans dotter plötsligt dyker upp vid huset de hyrt. När dramat tätnar börjar dessutom den pågående flyktingkatastrofen göra sig påmind på öns stränder.


Festivalens italienska fokus kommer att omfatta 15-20 filmer. Fler titlar och gäster presenteras vid programsläppet 12 januari. 

39:e Göteborg Film Festival pågår mellan 29 januari – 8 februari 2016
| 18 november 2015 12:30 |