Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 april 2024 | 09:30

Digitalpremiär för "The Iron Claw": Zac Efron är biffigare än nånsin i sin nya brottarroll

Brottarfamiljen von Erich förlorade fem söner i ung ålder. Deras historia berättas i en både fascinerande och underhållande dramafilm.
Visst har ni sett bilderna på en bulkad och knappt igenkännlig Zac Efron inför rollen som fribrottaren Kevin Von Erich? Filmen som bär titeln "The Iron Claw" fick aldrig svensk biopremiär men kan från idag ses på video-on-demand.
 
Här berättas om de oskiljaktiga bröderna Von Erich, vars efternamn blev känt under det intensivt tävlingsinriktade brottningsvärlden på 1980-talet. Genom triumfer och tragedier, under skuggan av deras dominerande far och mentor, strävar bröderna efter odödlighet på en av idrottens mest framstående arenor.
 
 
Den verkliga historien är kantad av tragedier. Fritz von Erich och hans fru Doris fick sex söner. Fem av dem dog unga - antingen av akuta sjukdomar, självmord eller bisarra olyckor, skriver Washington Post.
 
Det talas om en "von Erich-förbannelse". Själv tror inte Kevin von Erich på sådana saker:
 
- Jag tror på Gud. Jag tror på en rättvis och kärleksfull Gud som ser efter oss. Och de hinder vi övervinner gör oss starkare. Så nej, jag tror inte på en förbannelse. Men jag tycker det blev en hel del, säger han till The Guardian.
 
 
I filmen spelas han av en ruggigt biffig Zac Efron, som lagt på sig mera muskler än någonsin inför rollen. Han är i gott sällskap av bland andra Harris Dickinson och "The Bear"-stjärnan Jeremy Allen White. Regissören Sean Durkin valde bort en av bröderna (Chris) och fokuserar endast på fyra av fem. Annars hade det blivit "en tragedi för mycket" för filmen, tyckte han.
 
MovieZines recensent Annika Andersson delar ut 3 i betyg och liknar filmen vid en grekisk tragedi:
 
"Zac Efron och Jeremy Allen White flexar broilerstinna muskler i underhållande brottarfilm som bjuder på ett stycke verklighetsinspirerad historia, bra skådisinsatser, en skön visuell värld, samt en och annan lärdom om toxisk maskulinitet." Läs hela recensionen här...
 
Nu kan du köpa "The Iron Claw" på digitala tjänster som SF Anytime, Blockbuster, Viaplay Store med flera.
 
| 8 april 2024 09:30 |