Lucka 6

Skribent

Jonatan Blomberg

6 december 2021 | 07:00

Ronnie Sandahl tipsar om den överraskande filmen från Kosovo

Bakom lucka 6 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... regissören och manusförfattaren Ronnie Sandahl!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare. Bakom lucka nummer 6 döljer sig några snabba frågor till Ronnie Sandahl, manusförfattaren och regissören bakom svenska Oscarshoppet "Tigrar".
 
Under det senaste året är det troligtvis allt fler svenskar som har fått upp ögonen för Sandahl, vars gripande långfilm "Tigrar" har imponerat på både tittare och kritiker världen över. Från svenskt håll har man även valt att låta "Tigrar" bli vårt Oscarsbidrag inför galan 2022! Tidigare har vi även kunnat se honom regissera långfilmen "Svenskjävel" och han låg även bakom manuset till "Borg". Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer vi även att få ta del av hans första tv-serie, helt baserad på en originalidé från honom själv.
 

"Jag längtar efter att göra en film om längtan"

 
Ronnie Sandahl.
 
Det är bara att gratulera till framgångarna med ”Tigrar” här under året, dessutom med en möjlig Oscarsnominering fortfarande inom räckhåll. Du har själv kallat dina tre filmer ”Borg”, ”Tigrar” och den kommande Olivia Wilde-regisserade ”Perfect” för din sporttrilogi och att det nu är dags för något helt annat. Det verkar som att det är en tv-serie som står näst på tur, finns det något du kan avslöja kring det projektet?
 
- Jag har börjat skriva på nästa regifilm. Jag tror att det kan bli en kärleksfilm härnäst. Jag längtar efter att göra en film om längtan. Gällande min tv-serie är jag nog dessvärre inte tillåten rent kontraktuellt att säga så mycket mer än att det är min egen originalidé, och att jag skriver hela serien. Och att det är en serie som jag själv hade älskat att se.
 
Av de filmer du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig? 
 
- Kanske ett lite trist svar men "En runda till" gjorde oväntat starkt intryck på mig - jag blev in i märgen lycklig av energin i den, lekfullheten, att det är en film som vågar vara helt vidöppen mot livet. Om jag ska vara lite mer avantgarde så var en film från Kosovo den stora överraskningen för mig: "The Hill Where Lionesses Roar" av det 20-åriga underbarnet Luana Bajrami. En smått underbar film.
 
Av de tv-serier du har hunnit se från 2021, vilken är den bästa enligt dig?
 
- "Curb your enthusiasm" är alltid bäst.
 
Vilken titel (film eller tv-serie) ser du mest fram emot att få se under 2022? 
 
- Jag längtar efter att gå på bio och se nya "Jurassic Park"-filmen ihop med min sjuåring och min femåring som båda älskar samtliga "Jurassic Park"-filmerna förbehållslöst (till och med den där Peter Stormare blir uppäten av samcognathusar).
 
En riktigt het fråga här nu innan vi är klara. Vilken julfilm är egentligen den bästa?
 
- Enkelt! "Ensam hemma 2".
 
 
Oscarnomineringarna presenteras av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) den 8 februari 2022, inför den 94:e upplagan av Oscarsgalan som kommer att hållas den 27 mars 2022. Vi får med andra ord fortsätta att hålla tummarna för att "Tigrar" lyckas knipa en Oscarsnominering! Det går fortfarande att se filmen på många biografer över hela Sverige, så passa på medan du fortfarande kan.
 

Läs också: "Tigrar" är Sveriges Oscarsbidrag 2022

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 6 december 2021 07:00 |