Lucka 16

Skribent

Jonatan Blomberg

16 december 2021 | 07:00

Richard Hammond avslöjar hur du kan se att en bilkrasch är fejkad på film

Bakom lucka 16 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... "The Grand Tour"-programledaren Richard Hammond!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.
 
Bakom lucka nummer 16 döljer sig några snabba frågor till den brittiske programledaren Richard Hammond, som underhållit biltokiga tittare i över 20 års tid genom "Top Gear" och "The Grand Tour". Han är nu aktuell med ännu ett avsnitt av populära "The Grand Tour", som den här gången kommer att låta Richard, Jeremy och James att försöka ta reda på vad det egentligen är för något fel på fransmännen.
 

"Det spontana vinner alltid över det planerade" 

 
Richard Hammond i det nya avsnittet av "The Grand Tour".
 
Du har jobbat tillsammans med Jeremy och James i 20 års tid nu, vilket har genererat en hel del skratt och underhållning för tittare hemma i tv-sofforna. Hur mycket av det vi får se är planerat i förväg och hur mycket råkar bara hända i stunden? För det känns ju oftast som att ni hamnar i väldigt spontana och roliga situationer, som måste vara svåra att planera in.
 
- Det finns en balansgång där. Det här är trots allt stora produktioner att få till, som både är dyra och tar tid att planera. Så vi måste givetvis göra en övergripande plan, som vi sedan ger oss ut för att försöka förverkliga. För vi kan inte dra iväg och bara hoppas att saker kommer att hända... även fast saker alltid råkar hända ändå, vilket i slutändan blir det som kommer med i avsnitten. Det spontana vinner alltid över det planerade i klipprummet sedan. Eftersom vi har arbetat tillsammans i över 20 års tid nu så vet jag ju även ganska väl hur Jeremy och James kommer att reagera om jag säger något i en viss situation - och det samma gäller åt andra hållet också. 
 
- Den här gången, eftersom vi inte kunde resa iväg någonstans på grund av covid, så blev det en mer tydlig "berättelse" som vi inledningsvis ville berätta. "Vad tusan är det för fel på fransmännen?", där vi skulle få skratta lite åt deras roliga bilar och attityd till bilar... men det slutar ju faktiskt snarare med ett ganska ömt porträtt av dem. Där man nästan frågar sig själv om fransmännen kanske har haft rätt hela tiden här. Det var verkligen inte något vi själva trodde när vi drog igång projektet. 
 
Du har ju blivit lite känd för att krascha dina bilar, vilket ni även gör er roliga åt i det här avsnittet.
 
- Haha, ja - det har ju hänt ett par gånger! 
 
I form av en expert då. När du själv tittar på filmer och tv-serier med påkostade biljakter och bilkrascher, brukar du sitta och bedöma dem då? Hur kan ett mer otränat öga se om en krasch ser verklig ut eller inte?
 
- Haha! Det jag kan säga är att när man råkar ut för en riktig krasch, så är det ditt ansikte som avslöjar huruvida det ser äkta ut eller inte. För man gör aldrig en grimas som man själv hade hoppats göra, man ser aldrig cool eller hjältemässig ut - utan när det är på riktigt ser man bara förvånad och korkad ut! Så när jag ser någon behålla sin coolhet genom hela kraschen, så kan jag lova att man inte agerar särskilt verkligt.
 
Om du får lyfta fram en titel, film eller tv-serie, från 2021. Vilken är årets bästa?
 
- Jag har faktiskt inte en aning, jag har jobbat så mycket det här året att jag inte har hunnit se något som verkligen har fastnat för mig. Jag får höra av mig om jag kommer på något lite senare... men nej, det är helt blankt!
 
Då avslutar vi med att du får fälla avgörandet kring den ständigt debatterade julfilmsfrågan; är "Die Hard" en julfilm eller inte?
 
- Utan tvekan! Det borde väl nästan finnas någon sorts lag kring att den måste visas på julafton? 
 
 
Det helt nya The Grand Tour-avsnittet "Carnage A Trois" släpps på Amazon Prime Video den 17 december.
 

Läs också: Johan Rheborg utser "Succession" till årets bästa tv-serie

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 16 december 2021 07:00 |