Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 december 2021 | 07:00

Kim Bodnia om att axla nya rollen som Vesemir i "The Witcher"

Bakom lucka 17 i MovieZines egna intervjulkalender hittar vi... skådespelaren Kim Bodnia!
Under december släpper MovieZine en ny intervju varje dag, hela vägen fram till julafton. Vår egna lilla "intervjulkalender" kommer att inkludera korta snack med svenska och internationella skådespelare, regissörer och manusförfattare.
 
Bakom lucka nummer 17 döljer sig några frågor till skådespelaren Kim Bodnia, aktuell med den nya rollen som Vesemir i den andra säsongen av "The Witcher". Många svenskar har däremot tidigare lärt känna Bodnia genom hans roll i tv-serien "Bron", där han spelade Martin under de två första säsongerna. Han har även dykt upp i titlar som "Pusher", "The Letter for the King" och i rollen som Konstantin i "Killing Eve". 
 
Inför premiären av "The Witcher" tog han sig tiden att svara på ett gäng frågor om den redan älskade karaktären Vesemir, som fått fansen på fall genom böckerna och spelen - men som nu blir en mångbottnad och fullt utvecklad karaktär genom tv-serien hos Netflix.
 

"Han är en så älskad karaktär bland fansen"

 
Kim Bodnia som Vesemir i "The Witcher". 
 
Hur var det att kliva in i "The Witcher"-världen nu under den andra säsongen? Hade du koll på Vesemir innan du tog rollen?
 
- Jag hade väldig tur att min son, som spelat spelen, var väldigt stöttande kring att jag faktiskt passade till den här rollen - och att Vesemir var en väldigt älskad karaktär. Någon med en inre frid, på grund av sin närhet till naturen... vilket var något som gjorde att jag kände mig ganska lugn redan från början.
 
- När man väl kom till inspelningsplatsen så var det som att gå in i en helt komplett ny värld, allt finns där. Sättet man hade byggt upp Kaer Morhen på var verkligen en ren njutning att få leva sig in i. Ens karaktär kan bara gå omkring där och lära sig om sig själv, bara av att få befinna sig i den autentiska miljön. När jag sedan träffade alla andra, som var med i den här världen redan under den förra säsongen, så använde jag mig av hur de såg på och förhöll sig till Vesemir.
 
Vesemir är ju precis som din son nämnde för dig, en väldigt omtyckt karaktär av alla som spelat spelen eller läst böckerna. Men man vet samtidigt inte jättemycket om honom, hur förberedde du dig mer specifikt för just din roll?
 
- Lauren [Schmidt, seriens skapare] har gjort ett otroligt fint jobb med att bygga upp Vesemir som en egen karaktär, för vi vet som sagt inte så mycket om honom från spelen. Utan man får mest se hur han interagerar med andra karaktärer, fast aldrig riktigt på egen hand. Men jag läste givetvis på så mycket det gick om honom inför inspelningarna, just eftersom han är en så älskad karaktär bland fansen. Jag försökte också lära mig mer av hans färdigheter, eftersom han är en alkemist - vilket också var roligt att fördjupa sig mer i. 
 
- Folk säger också att Vesemir är bra på att fäktas, men det är han inte egentligen. Han är däremot bra på att lära ut. När man läser böckerna eller spelar spelen så ser man att han aldrig var den bästa fäktaren, men när alla andra häxkarlar dog så var han ju tvungen att ta över ändå. Det var bara han kvar, alla andra mentorer och lärare dog. Vesemir fick helt enkelt ta ansvar när Kaer Morhen förstördes, för det fanns ingen annan som kunde lära upp de andra.
 

"Jag älskar naturen och kan inte leva utan den."

 
Henry Cavill och Kim Bodnia delade många scener under nya säsongen.
 
Fick du även chansen att tillföra egna delar till vem Vesemir är, för att göra honom mer egen?
 
- Jag älskar naturen och kan inte leva utan den. Jag har bott i en skog under de senaste 20 åren nu. När man är ensam i naturen så lär man sig så mycket om sig själv. Lugnet som det ger en kunde jag även se i Vesemir. För mig är det allt. Alla hans kunskaper och färdigheter är också knutna till det. Han är en alkemist som gillar att utforska och förstå vilka typer av element som man kan kombinera för att uppnå olika sorters resultat. En drivkraft kring att kunna besvara frågan "varför hände det där?". Allt detta är en stor del av vem Vesemir är - och jag kände verkligen att jag kunde förstå och uppskatta honom.
 
Ni har verkligen fått till en bra kemi mellan Geralt och Vesemir, av det jag har fått förhandstitta på. Hur gick du och Henry [Cavill] tillväga för att bygga upp era karaktärers sätt att vara tillsammans?
 
- När jag träffade Henry så pratade vi väldigt mycket om just detta med naturen också, som något som var en stor del av bandet mellan Vesemir och Geralt. Faktumet att jag personligen levt mycket i naturen och gjort många resor under åren i den, gjorde att jag kunde berätta om mina egna erfarenheter för Henry på ett sätt som fäder berättar till sina söner... om saker som man gjort och upplevt. 
 
- Så vi fick ganska snabbt ett sånt band mellan oss, som passade in även för våra karaktärer. Jag behövde aldrig riktigt känna att jag skulle skådespela, utan jag hade det redan inom mig... alla känslorna som behövdes. Vi hade så många bra samtal med varandra och byggde upp ett stort förtroende till varandra, som gjorde att allt bara kom naturligt när inspelningarna drog igång.
 
 
Den andra säsongen av "The Witcher" släpps hos Netflix den 17 december (kl. 09.00). "Killing Eve" finns tillgänglig hos HBO Max.
 

Läs också: Henry Cavill berättar om skadan, "The Witcher" och ansvaret mot fansen

 
Imorgon öppnar vi nästa lucka av MovieZines intervjulkalender, håll utkik!
| 17 december 2021 07:00 |