Intervju

Skribent

MovieZine

30 april 2020 | 12:00

Alexander Karim: "Manuset är fruktansvärt bra denna säsong"

Vi träffade helsingborgaren och skådespelaren Alexander Karim en regnig novemberdag under sista inspelningsdagen av "Advokaten" säsong två.
Vi befinner oss i Solna. Viaplays originalserie "Advokaten" har sin allra sista inspelningsdag och huset vi befinner oss i kryllar av allting från cateringspersonal till sminköser. Det är ett hektiskt schema för resterande delar av dagen och jag får cirka tio minuter tillsammans med huvudrollsinnehavaren, en sprudlande glad Alexander Karim. 
 
 
Hur känns det att få komma tillbaka till Frank? 
 
- Det känns skitkul! Dels för att manuset var så fruktansvärt bra denna säsongen. Det var en riktig bladvändare. Jag älskade manuset första säsongen också men när man kommer tillbaka, och jag har gjort flera säsonger av andra grejer, så är det att ibland när man kör en ny säsong känns det som att saker går i samma spår eller att det bara blir en förlängning av samma historia och att det bara puttrar på. 
 
- Men här var det helt färska tag. Alla relationer är annorlunda i säsong två. Ingen förhåller sig på samma sätt som i säsong ett. Inte på ett onaturligt sätt, det är bara det att bagaget från säsong ett finns med i högsta grad i säsong två. Drivkrafterna är annorlunda och sakerna vi ska lösa är annorlunda. Nu är det en helt ny historia. Nu handlar det om Therese istället. 

När du var klar med säsong ett, kunde du då gissa att det skulle bli en andra säsong? 
 
- De hade redan börjat skriva manus på säsong två innan vi var klara med säsong ett. Det var helt fantastiskt när det väl bestämdes att det skulle bli en säsong två. Främst för att få jobba igen med alla dessa fantastiska galningar. 
 
Alexander Karim under inspelningen av "Advokaten" säsong två.  
 
Tv-serien heter "Advokaten" och du spelar advokaten Frank, hur förberedde du dig inför rollen? 
 
- Jag spenderade tre och en halv månad på tingsrätten, varje dag från morgon till kväll. Så jag var på otroligt många rättegångar. Jag såg allt, allt från mord till att någon stulit en burk ärtsoppa. Sen fick jag naturligtvis träffa Jens Lapidus och hänga med honom och Jan Eriksson, en av Sveriges bästa advokater.  

Du känns väldigt naturlig i din roll, har du funderat på att byta karriär? 
 
- Jag satt faktiskt och googlade juristutbildningen när jag satt på tingsrätten och tänkte direkt “jag vill göra det här istället”. Jag googlade vidare och såg att det tog fem år att bli advokat och tänkte "varför inte?". 
 
 
I säsong 2 har advokaten Frank (Alexander Karim) släpps från häktet och precis blivit pappa. Det enda han och Sara (Malin Buska) vill är att gå vidare med sina liv, men det förflutna vägrar att släppa taget. Thomas Waldman (spelad av den danska stjärnan Thomas Bo Larsen) har överlevt skjutningen och utgör fortfarande ett stort hot.
 
"Advokaten" säsong två har premiär 10 maj hos Viaplay.
 
EliSophie Andrée
| 30 april 2020 12:00 |