EXKLUSIVT

Skribent

Daniel Allansson

21 mars 2015 | 21:00

Inspelningsdags för "Den allvarsamma leken"

Regissören Pernilla August: "Jag har längtat efter att få berätta en riktig kärlekshistoria".
MovieZine har pratat med Patrik Andersson, som producerar nyfilmatiseringen av Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken”, och regissören Pernilla August. Teamet befinner sig i Budapest och slipar på detaljerna inför första filmdagen.

Filmen är baserad på Hjalmar Söderbergs romanklassiker från 1912 och har filmatiserats två gånger innan, 1945 och 1977. I två av rollerna ser vi Sverrir Gudnason (”Gentlemen”, ”Flugparken”) och Karin Franz Körlof (”Blå ögon”, ”Mig äger ingen”).

Pernilla, berätta om filmen? 

- Som jag ser det så är det en klassisk kärlekshistoria. Jag har längtat efter att få berätta en riktig kärlekshistoria, sökt i vår tid. En dröm om att få gå tillbaka till sekelskiftet. Slående är att den är så modern. Så aktuell trots att den utspelar sig för 100 år sedan. Skulle lika gärna kunnat hända idag, eller så har det inte hänt så mycket. 

- För mig handlar det om den där drömmen och längtan efter den stora kärleken. Om Lydia och Arvid som tar sina beslut med hjärnan istället för med hjärtat. Om lögner och om allt det som aldrig blev sagt. Om hur vi gör våra livsval. De existentiella livsvalen som vi gör beroende på sociala arvmönster. Ekonomidrömmar. Om kärleken som aldrig blev. Den där kärleken som biter sig fast för att den inte får genomlevas. Om att vara förälskad i förälskelsen. Om Lydia och Arvids längtan efter varandra. Om otrohet. Deras längtan efter att förlösa varandra, så mycket att dom nästan förgör varandra. Kärleken som är så stark att den nästan förgör människorna runtomkring dom.

Patrik, kan du berätta hur den här filmen kom till?

- Idén att göra en nyfilmatisering av Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken kom från mig. Romanen har alltid haft sitt eget liv sedan jag själv läste den i tonåren och det finns dels så pass mycket i den som är intressant filmstoff, en komplex relationshistoria i en tid där känslor sällan styrde livsval. Jag kontaktade danska regissören och manusförfattaren Lone Scherfig och tillsammans skrev vi ett smäktande kärleksbrev till Pernilla August. Lone Scherfigs manusbearbetning av romanen är förstås ett viktigt fundament, men Pernilla Augusts vision är vår nyckel. Det ska bli en oerhört spännande resa att äntligen sätta igång att filma.

Patrik, varför valde du Lone Scherfig och vad var det som lockade med Pernilla August?

- Lone Scherfig har genom åren visat en oerhörd fingertoppskänsla för karaktärer i emotionellt starka berättelser, utan att vara sentimental. En av Pernilla Augusts styrkor som regissör är just perspektivet från golvet, från skådespeleriet och karaktärerna. Med henne skapas det ett sant liv. Människor som vi kan relatera till. Även idag.

Patrik Andersson producerar filmen tillsammans med Frida Bargo. "Den allvarsamma leken" har planerad premiär hösten 2016. 
| 21 mars 2015 21:00 |