Film

Skribent

Tobias Andersson

8 juli 2023 | 13:00

Svensk rockgigant gör soundtrack till nya ”Insidious”

Skådisen Patrick Wilson och svenska rockgruppen Ghost tar ton tillsammans till eftertexterna i ”Insidious: The Red Door”.
Har du hunnit se den femte delen i rysarföljetongen ”Insidious” som hade premiär igår? Då kanske du undrar vem som sjöng den smäktande rockballaden när eftertexterna rullade? Jovisst, det är nämligen vår svenska heavy metal-stolthet Ghost som hemsöker eftertexterna med Patrick Wilson på bakgrundssång.
 
Patrick Wilson, som både spelar huvudrollen och regisserade ”Insidious: The Red Door”, berättar för skräcksajten Bloody Disgusting hur idén till soundtracket kläcktes.
 
– Jag visste att jag ville ha en låt, en riktigt cool låt. Jag tänkte på Dokkens (rockbandet reds.anm) låt till ”Terror på elm street 3”. Den har inte mycket med filmen att göra. Men ändå så älskar jag den låten och längtar efter något liknande i slutet av en film. Samtidigt är jag ett stort Ghost-fan och vet att Blumhouse tidigare hade jobbat med bandet till ”Halloween Kills”.
 
Och en sammanstrålning mellan den Emmynominerade skådespelaren och det Grammyvinnande rockbandet blev det sannerligen.
 
Det gotiska soundtracket är en cover av popbandet Shakespears Sister’s gamla dänga, ”Stay”. Släng ett öra på låten nedan och hör Patrick Wilson ta ton tillsamman med en av Sveriges största rockstjärnor.
 
 
Ghost är den svenska rockakten som fascinerar med sin ockulta image samtidigt som de vinner Grammis och gör succé på Tiktok. Bakom masken på frontfiguren Papa Emeritus (en satanisk påve) döljer sig svenska rockstjärnan Tobias Forge från Linköping. Kollar man på bandets skivomslag så märks det att han har en fascination för skräckfilm. Ghost gjorde även soundtracket till ”Halloween Kills”.
 
Ghosts frontfigur. Foto: Universal Music.
 

Rock och skräckfilm hör ihop

 
Hårdrockare älskar skräckfilm. Skräckentusiaster älskar hårdrock. Okej, inte alla. Det där var en rejäl generalisering. Men visst ligger det ändå något i påståendet, eller hur?
 
Ända sedan 80-talet har vi sett (och hört) hur metalartister gjort soundtrack till blodiga filmer. Chockrockaren Alice Cooper sjöng att mannen bakom masken var tillbaka i ”Fredagen den 13:e del 6” och glambandet Dokken besegrade Freddy Krueger med sina distade gitarrer i musikvideon till låten ”Dream Warriors”, som är soundtracket till ”Terror på elm street 3” som Patrick Wilson nämnde till Bloody Disgusting att han älskade.
| 8 juli 2023 13:00 |