Spel

Skribent

Anders Eklöf

22 juni 2021 | 09:06

Inget "Dota 2"-mästerskap i Stockholm - anses inte vara elitsport

Riksidrottsförbundet har röstat nej till att acceptera esport som elitsportevenemang, vilket gör att The International inte kan anordnas i Stockholm.
Uppdatering: Nu har E-sportförbundet bekräftat att det garanterat inte blir av i Sverige. 
 
Förra året skulle egentligen den tionde upplagan av "Dota 2"-mästerskapet The International hållas på Globen i Stockholm, men pandemin kom i vägen och sköt upp evenemanget. 
 
Nu har utvecklarna Valve meddelat att mästerskapet inte kommer hållas i Stockholm i år heller, då det svenska Riksidrottsförbundet röstat nej till att inkludera esport inom förbundet. Det leder till att tävlingen inte anses vara ett elitsportevenemang, vilket i sin tur leder till att tävlande, publik och funktionärer inte kan söka visum och delta under den rådande pandemin.
 
 
Stockholm Live och Visit Stockholm ska ha försäkrat teamet om att The International kvalificerade sig som elitsportevenemang, men nu har alltså Riksidrottsförbundet röstat nej. Teamet har överklagat beslutet och hört av sig till det svenska inrikesdepartementet, som ännu inte har svarat. 
 
"Dota 2"-teamet har istället börjat titta på andra lämpliga platser i Europa att anordna mästerskapet. 
 
- Vi känner oss säkra över att vi på något av sätten kommer att hitta en lösning som gör det möjligt för oss att hålla TI10 i Europa i år och att vi kommer att kunna meddela en uppdaterad plan inom en mycket snar framtid, skriver de i pressmeddelandet
 
Kvalificeringarna kommer fortfarande att hållas med start den 23 juni. The International skulle ha hållits mellan den 10-15 augusti, med en prispott på över 40 miljoner dollar. 
 
"Dota" började som en modd till "Warcraft III: The Frozen Throne", som blev större än spelet det baserades på. 2013 producerade studion Valve ("Half-Life") en officell uppföljare kallad "DOTA 2". Spelet går ut på att två lag bestående av distinkta hjältar möter varandra på en arena, där det går ut på att eliminera varandras torn och ta över motståndarnas bas. De årliga världsmästerskapen, The International, har en publik på över tio miljoner tittare
 
Vad tycker du om beslutet från Riksidrottsförbundet? 
| 22 juni 2021 09:06 |