Film

Skribent

MovieZine

23 januari 2023 | 08:50

Inför Guldbaggen 2023: Allt om kvällens gala!

Årets Guldbaggegala väntas bli en uppgörelse mellan Ruben Östlund och Tarik Saleh som tävlar med två internationellt uppmärksammade filmer.
Röda mattan har rullats ut och champagnen står på kylning. I kulisserna väntar nervösa skådespelare och regissörer och filar på sina tacktal.
 
Guldbaggegalan samlar Sveriges filmarbetare för att hylla prestationer och insatser under det gångna året. Ikväll är det åter dags för Sveriges egna Oscars att delas ut under festliga former på Cirkus i Stockholm. Årets gala är den 58:e i ordningen.
 
Utöver prisutdelningarna blir det humornummer och livemusik med medverkande artister som Helen Sjöholm, Anna Stadling och Albin Lee Meldau. Dessutom kommer ett nummer av musikalen "Bodyguard" att framföras.
 
Journalisten och programledaren Parisa Amiri leder galan som direktsänds ikväll 20:00 i SVT och i SVT Play.
 

De nominerade är...

 
Ruben Östlunds rikemanssatir "Triangle of Sadness" knep flest nomineringar, 9 stycken inklusive Bästa film och Bästa regi.
 
Den främsta utmanaren är Tarik Saleh med sin politiska thriller "Boy From Heaven" med 7 nomineringar. Det kommer stå mellan Tarik och Ruben i flera av de tunga kategorierna, precis som för fem år sedan när de tävlade med "The Nile Hilton Incident" och "The Square". Det året tog Tarik Saleh hem priset för Bästa film - är det dags för Rubens revansch?
 
Sex nomineringar var gick till filmerna "Bränn alla mina brev", "Comedy Queen" och "Jag är Zlatan".
 
 

Sändningstider - här ser du Guldbaggen 2023

 
Redan vid 17 börjar sändningen från röda mattan. Klockan 18:30 börjar förgalan där nio priser delas ut. Detta sänds online på SVT Play.
 
Edvin Törnblom är flygande reporter på Röda mattan och Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn, är programledare i förgalan.
 
• SVT Play kl 17.00: Röda Mattan
• SVT Play kl 18.30: Förgala, nio priser delas ut
• SVT Play och SVT1 kl 20.00: Guldbaggegalan
• SVT Play och SVT1 kl 22.00: Eftersnack Guldbaggegalan: Kulturnyheterna special
| 23 januari 2023 08:50 |