Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2023 | 05:00

Inatt på tv: Nicolas Cage i starkt 11 september-drama - ville hedra terrordådens hjältar

Nicolas Cage och regissören Oliver Stone tilläts inte filma förödelsen i New York. Istället byggde man upp Ground Zero i Los Angeles.
Den 11 september är ett datum som påminner många av oss om terrorattackerna i New York. Det var en tidig höstmorgon 2001 som två kapade passagerarplan flög in i World Trade Center-tornen på Manhattan, med tusentals döda som följd. Speciellt för amerikanska invånare är det också dagen man minns de som offrade sina liv - poliserna och brandmännen som rusade dit andra försökte fly från för att rädda liv.
 
Oliver Stones drama ”World Trade Center” är en hyllning till New Yorks blåljuspersonal och inatt, på årsdagen av terrordåden, visas filmen i TV12.
 
 
Enligt många kritiker var filmen mindre politisk och ”arg” än Stones andra verk. Han håller med:
 
- Jag hoppas man ska se den som en film om människor. Den handlar om Amerika, för Amerika var under attack. Men filmen är en större berättelse än så: den handlar om det mänskliga hjärtat, om överlevnad och om hur vi sitter i samma båt tillsammans, sa han till Comingsoon inför premiären.
 
Historien fokuserar framför allt på två verkliga personer. Sergeant John McLoughlin (Nicolas Cage) och hans kollega Will Jimeno (Michael Peña) som blir begravda i rasmassorna. Poliserna som de gestaltar, liksom deras familjer, var själva nära involverade i arbetet med filmen för att allt skulle bli autentiskt. John och Will ställde upp för att hedra sina räddare men också de kollegor som dog den 11:e september.
 
 

Nicolas Cage vill hedra hjältarna 

 
- John lät mig intervjua honom på video. Jag ställde tusentals frågor. Sen går jag om banden för att försöka fånga hans manér och dialekt. Det mest hjälpsamma var att prata om hur han tog sig igenom det, vad som krävdes för att överleva. Och det var känslor för hans familj. Böner. Och Will Jimeno. Han vägrade att ge efter för döden, berättar Cage i en intervju med IGN.
 
- Filmen valde att skildra äkta hjältar, vanliga människor som överlevde något otroligt. De var inte extraordinära, men de blev tack vare hur de hanterande ett extraordinärt trauma. Det tycker jag är upplyftande.
 
Large 51f9bf1761456658015e4fbd34b97450 pena
 
”World Trade Center” blev en av de första filmerna att skildra terrordåden och skyskraporna som rasade, fem år efter katastrofen. (Paul Greengrass ”United 93” utkom samma år.) Från staden New Yorks sida blev det tvärt nej till att återskapa kaoset på gatorna. Istället fick man filma det mesta i Los Angeles, där 240 ton material användes för att bygga ett tredimensionellt Ground Zero.
 
Mel Gibson och Kevin Costner fanns bland skådespelarna som kunde ha gjort huvudrollen. Till slut gick den till Nicolas Cage.
 
Här kan du se "World Trade Center":

• Inatt 02:20 på TV12
• Tisdag 00:00 på TV12
• Streama på Tele2 Play
• Hyr filmen på SF Anytime eller iTunes
 
Se trailern här:
 
| 11 september 2023 05:00 |