Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 december 2023 | 09:00

Inatt på tv: Avslöjande och uppriktig dokumentär om en överjävlig filminspelning

"En filmare vånda" eller "Hearts of Darkness"? Två titlar på samma film, och båda beskriver Francis Ford Coppolas situation minst lika bra.
"Hearts of Darkness" är namnet på romanen som låg till grund för "Apocalypse Now". Det är också den engelska titeln på dokumentären om filmens produktion. Ett passande namn, med tanke på alla problem som följde projektet. 
 
Svenska titeln, "En filmares vånda: Coppolas Apocalypse", känns heller inte som en lögn.
 
För Francis Ford Coppola blev arbetet med "Apocalypse Now" en kamp mot allt och alla, vare sig det handlade om naturen eller byråkratin, budgeten eller filmandet, skådespelarna eller sig själv. Dessutom fick Martin Sheen, filmens Willard, en hjärtattack under inspelningarna. 
 
Mycket mörker, med andra ord. Coppola själv ska ha gett dokumentären den alternativa titeln "Se Francis lida".
 
På Rotten Tomatoes har "En filmares vånda: Coppolas Apocalypse" så bra betyg det går från den samlade kritikerkåren, 100%. Sajten sammanfattar recensionerna med att dokumentören "skildrar inspelningen av "Apocalypse Now" genom Eleanor Coppolas empatiska och uppriktiga synvinkel och är en avslöjande undersökning av filminspelning och hur kreativ besatthet kan påverka en konstnärs familj".
 
Eleanor är Franics Fords fru, och var den som påbörjade arbetet med dokumentären innan hon lämnade över den till George Hickenlooper och Fax Bahr, de två filmskaparna som gjorde fler intervjuer och klippte ihop alltihopa.
 
Här kan du se "En filmares vånda: Coppolas Apocalypse":
 
• Ikväll 01:00 på SVT1
• Streama på SVT Play
 
 
| 11 december 2023 09:00 |