LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

17 mars 2024 | 12:00

Imse vimse... 10 läbbiga insektsrysare som får det att krypa i skinnet

Åttabenta skräckfilmsmonster är tillbaka i franska ”Vermin” och de som gillar kalla kårar i form av småkryp finns fler rysare som är värda en titt.
Nya, franska skräckfilmen ”Vermin” bjuder på otrevliga spindlar istället för monster eller zombies. Moviezines Anna Hedlin skriver att ”Det tydliga obehaget och den ökande faran hjälper till att ge pulsen en rejäl skjuts flera gånger” och de positiva reaktionerna har givit regissören Sébastien Vanicek uppdraget att regissera nästa ”Evil Dead”-film.
 
Senare i år får vi även ”Sting” om en spindel som växer till läskig storlek. Men för de som redan är sugna på mer insektsskräck finns det några mer eller mindre klassiska godbitar - för de som vågar.
 
 

1. The Bay (2012)

 
Fyndig variation på found footage-genren där en dödlig parasit infekterar lokalborna i en fiskarstad i Maryland och leder till kaos och terror under dess krabbfestival. Oväntat genrebyte för Oscarsbelönade regissören Barry Levinson (”Rain Man”, ”Good Morning, Vietnam”) med särskilt otrevliga filmmonster som liknar muterade havslöss. ”Äckligt, obehagligt och spännande” skrev jag i min recension från 2012.
 
 

2. Creepshow (1982)

 
Skräckmästaren George Romeros kultfilm är en mysryslig antologi skriven av självaste Stephen King efter EC Comics serietidningar. Kändisar som Leslie Nielsen, Ed Harris och vår egen Viveca Lindfors medverkar i färgstarka historier om monster och utomjordiskt ogräs. Det hela kulminerar i en grotesk sekvens där en grinig enstöring (E. G. Marshall) med bacillskräck försöker ha ihjäl några envisa kackerlackor. Filmen blev dessutom en sevärd TV-serie för några år sedan.
 
 

3. Imse vimse spindel (1990)

 
Kanske den mest klassiska spindelrysaren som snabbt får en remake av ”Happy Death Day”-regissören Christopher Landon. Men originalet är fortfarande en lika underhållande som läskig thriller om giftiga, åttabenta kryp från Amazonas. De tar sig till en dammig, liten småstad lämpligt nog samtidigt som en läkare (Jeff Daniels) med spindelfobi anländer. Av gamla Spielberg-producenten Frank Marshall i sin regidebut.
 
 

4. Mimic (1997)

 
Tidigt i sin karriär, långt innan Oscarsvinsten för ”The Shape of Water”, Hollywood-debuterade Guillermo del Toro med den här ruggiga skräckfilmen. Här skapar forskare en insekt som ska ha ihjäl smittbärande kackerlackor. Experimentet lyckas - men insekterna överlever, växer till mänsklig storlek och börjar sprida terror i Manhattans tunnelbana. Ännu en rysare som snart uppdateras till TV-serieformat.
 
 

5. Mördarspindeln (1977)

 
William Shatner må vara mest känd som kapten Kirk i ”Star Trek” men han har även spelat andra hjältar, som exempelvis sympatisk veterinär i den här underskattade 70-talsskräckisen. Här är det livsfarliga fågelspindlar som ger sig på både boskap och människor i en småstad i Arizona. Välgjord och stundtals riktigt otäckt spänning.
 
 

6. The Nest (1987)

 
Ännu ett misslyckat vetenskapligt experiment som denna gång resulterat i muterade, hungriga kackerlackor som äter upp lokalbefolkningen på en mindre ö vid Washingtons kust. Kul, svart humor och roliga, trovärdiga karaktärer lyfter den här sevärda monsterrysaren. Men den sanna stjärnan är några härligt slemmiga, ”Flugan”-inspirerade specialeffekter.
 
 

7. Phenomena (1985)

 
Dario Argento är känd för sina våldsamma, färgstarka giallo-filmer och denna är en av hans mest bisarra. Blivande Oscarsvinnaren Jennifer Connelly spelar tonåring som börjar på flickskola i Schweiz - och visar sig kunna kommunicera med insekter! Snart blir hennes skolkamrater mördade en efter en och hon försöker fånga den skyldige. Kan insekterna hjälpa henne?
 
 

8. Swallowed (2022)

 
En av fjolårets mest underskattade - och äckligaste - rysare. Två bästa vänner ska smuggla knark till Kanada för att tjäna lite extra pengar, natten innan den enas flytt till Hollywood. Men de inser snabbt att de måste svälja drogerna för att ta dem över gränsen - och att i dem ruvar en vidrig överraskning. Inte för känsliga men samtidigt intensivt, oförutsägbart och välspelat, med Mark Patton (”Terror på Elm street 2”) i kul biroll som psykotisk knarklangare.
 
 

9. Svärmen (1976)

 
Det finns gott om usla B-filmer om mördarbin (”Katastrofplats Houston” är något av en kalkonklassiker) men den här TV-filmen är en av de bättre. Här är det en svärm av afrikanska, dödliga bin som lagom till New Orleans Mardi Gras-firande börjar attackera och döda folk. Förvånansvärt spännande och effektiv liten rysare med en oväntad men intensiv final.
 
 

10. Ticks (1993)

 
Akta er för droger, barn! Se bara hur odlingsmedel för marijuana muterar fästingar i skogen och snart attackerar blodsugarna en grupp stackars ungdomar på läger. Absurd men underhållande B-skräckis i 1950-talsanda med smittsam humor och imponerande specialeffekter. Ett måste för alla som drömt om att se Alfonso Ribeiro (Carlton i ”Fresh-Prince i Bel Air”) muteras till en slemmig insekt i människostorlek.
 
Vilka är dina favoritskräckisar om insekter?
| 17 mars 2024 12:00 |