The Bay 2012

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
84 MIN
Engelska
The Bay poster

Synopsis

Kaos bryter ut i en liten amerikansk stad när en ekologisk katastrof inträffar.
Ditt betyg
2.3 av 70 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Bay
DVD-premiär
13 mars 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

6 december 2012 | 00:30

Äcklig miljökatastrof

Oscarsbelönade regissören Barry Levinson ("Rain Man", "Good Morning Vietnam") fortsätter att ta sig an lite oväntade filmprojekt - han har trots allt inte gjort en minnesvärd film sedan 90-talet - och ger sig in i den populära men redan urmjölkade skräckfilmsgenren med s.k. "found footage" som "Paranormal Activity"-serien glatt återupplivade.

Här handlar det om en idyllisk, liten fiskarstad i Maryland där nationaldagsfirandet den fjärde juli slutar i ett infekterat blodbad då majoriteten av invånarna en efter en snabbt insjuknar och dör av otrevliga utslag som av forskare får förklaringen att det lokala vattnet förgiftats av parasiter.

Ska man likna filmen vid något så är det en bisarr kombination av "Contagion", "Cloverfield" och "Alien". Det är ett underligt upplägg där en stadens lokala reporter i efterhand berättar i en webcam-intervju att samtliga bevis och videomaterial förnekats och raderats av regeringen. Det vi får se är en kompott av diverse hemmavideos där både ovetande läkare, poliser och civila kämpar mot ett diskret men illvilligt monster.

Det är äckligt, obehagligt och spännande då man sakta men säkert genom olika situationer och information vallfärdas genom en panikdrabbad och utrotningshotad stad, för att så småningom få sanningen, d.v.s. det som ligger bakom, uppdagad för sig.

Vad som drar ner intrycket är bristen på ledande karaktärer. Vår berättare är en tämligen ointressant och, särskilt i tillbakablickarna, mesig person och alla andra blir snabbt skymtade bifigurer med ödet stämplat i pannan på dem. Den dokumentära känslan går hem och man rycks med i det otäcka kaoset men slutsumman blir ändå något av en samling mer eller mindre välkonstruerade miljökatastrofscener med äckeleffekter.

| 6 december 2012 00:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Bay
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu