The Bay (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kaos bryter ut i en liten amerikansk stad när en ekologisk katastrof inträffar.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE BAY

Äcklig miljökatastrof
Oscarsbelönade regissören Barry Levinson ("Rain Man", "Good Morning Vietnam") fortsätter att ta sig an lite oväntade filmprojekt - han har trots allt inte gjort en minnesvärd film sedan 90-talet - och ger sig in i den populära men redan urmjölkade skräckfilmsgenren med s.k. "found footage" som "Paranormal Activity"-serien glatt återupplivade.

Här handlar det om en idyllisk, liten fiskarstad i Maryland där nationaldagsfirandet den fjärde juli slutar i ett infekterat blodbad då majoriteten av invånarna en efter en snabbt insjuknar och dör av otrevliga utslag som av forskare får förklaringen att det lokala vattnet förgiftats av parasiter.

Ska man likna filmen vid något så är det en bisarr kombination av "Contagion", "Cloverfield" och "Alien". Det är ett underligt upplägg där en stadens lokala reporter i efterhand berättar i en webcam-intervju att samtliga bevis och videomaterial förnekats och raderats av regeringen. Det vi får se är en kompott av diverse hemmavideos där både ovetande läkare, poliser och civila kämpar mot ett diskret men illvilligt monster.

Det är äckligt, obehagligt och spännande då man sakta men säkert genom olika situationer och information vallfärdas genom en panikdrabbad och utrotningshotad stad, för att så småningom få sanningen, d.v.s. det som ligger bakom, uppdagad för sig.

Vad som drar ner intrycket är bristen på ledande karaktärer. Vår berättare är en tämligen ointressant och, särskilt i tillbakablickarna, mesig person och alla andra blir snabbt skymtade bifigurer med ödet stämplat i pannan på dem. Den dokumentära känslan går hem och man rycks med i det otäcka kaoset men slutsumman blir ändå något av en samling mer eller mindre välkonstruerade miljökatastrofscener med äckeleffekter.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
DESCARTES
Nja. Den var väl OK, svag 3:a (av fem).
mickemetal
I efterskott insåg jag/vi att det hade räckt med att se trailern på 2 minuter då filmen inte hade något mer att bjuda på som man inte visades på trailern.
Douglas_Sthlm
Jag tycker det här var en ovanligt bra låtsas-doku med en otroligt bra detaljrikedom som andra filmer saknar. The Bay är inte jätteblodig och äcklig men den tar sin genre till en ny nivå. Det är mindre skakiga bilder och det är bättre scenografi. Varenda person i filmen känns på riktigt och det ger filmen en kvalitetskänsla. Är man ute efter snabba skrämmande scener eller splatter är det här fel film. Vill man se en bra thriller utifrån en ny infallsvinkel är det en riktigt spännande film.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler