Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 december 2023 | 07:00

Ikväll på tv: Minns du Jim Carreys galna genombrottskomedi från 1994?

Var tar tiden vägen? Nästa år är det 30 år sedan Jim Carreys "The Mask" hade premiär. Det får mig vilja dra den gula hatten över huvudet.
Jag har aldrig haft några åldersnojjor men kan fortfarande ställa mig frågande till hur tid fungerar, och var det verkligen meningen att den skulle rulla på så här fort? Nästan lika fort som Jim Carreys tornadoform i "The Mask"!
 
1994, alltså, blev ett genombrottsår för både Carrey och Cameron Diaz. Såväl "Ace Ventura - Den galopperande detektiven" som "The Mask" hade premiär och gjorde stor succé, och Diaz begick skådespelardebut med den sistnämnda filmen.
 
Historien följer Stanley Ipkiss (Jim Carrey), en helt vanlig medelmåttig man som hittar en magisk mask. Masken ger honom förmågan att förvandla sig själv och sin omgivning, och ställa till med oanade mängder trubbel. Och kanske hitta kärleken (Cameron Diaz) på köpet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"The Mask" är baserad på den mycket mörkare och mer våldsamma serietidningen med samma namn, som publicerades av serieförlaget Dark Horse Comics ("Hellboy", "Sin City"). Även om jag älskade filmen när det begav sig (med reservation för att det var många år sen senast) så har jag alltid hoppats på en ny version där tonaliteten ligger närmare den rabiat underhållande förlagan.
 
2005 fick "The Mask" en Carrey/Cameron-lös uppföljare, "The Son of Mask", men ju mindre sagt om den desto bättre.
 
Här kan du se "The Mask":
 
• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Streama på HBO Max
• Hyr eller köp på SF Anytime, Viaplay, Google Play eller iTunes
 
 
| 11 december 2023 07:00 |