Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 februari 2024 | 06:30

Ikväll på tv: 2002 års nervkittlande actionklassiker som satte James Bond på plats

"The Bourne Identity" är en modern klassiker i sin genre, som lärde Hollywood ett och annat om vad en actionfilm kan vara.
Regissören Doug Liman hade börjat göra sig ett namn med tidstypiska 90-talskomedier som "Swingers" och "Go", men det var "The Bourne Identity" som blev både hans stora genombrott och hans väg in i actiongenren.
 
Matt Damon hade definitivt blivit ett namn när det var dags att axla rollen som Jason Bourne, men inte heller han var känd för sina actionfilmer. Okonventionella val gav en konventionell men fräsch genrefilm, helt enkelt. 
 
I "The Bourne Identity" spelar Damon en man som plockas upp i havet under en storm. Han har överlevt en skottskada men har inget minne av vem han är. Jakten på sanningen börjar, och med det börjar hans förflutna också jaga honom. 
 
MoveZines Daniel S. Ogalde jämförde med "Mission: Impossible" och "The Long Kiss Goodnight, men framhävde "The Bourne Identity" som "mer mångbottnad än Renny Harlins bad girl-verk och mer seriös än det Brian de Palmas actionspäck levererar."
 
Men jag tror ändå att Neil Smith på BBC sammanfattade det bäst: "En fartfylld, oförutsägbar och nervkittlande berättelse som blåser nytt liv i genren spionagethriller."
 
Effekten som "The Bourne Identity" hade på Hollywood och actionfilmen syns bland annat hos James Bond. Pierce Brosnans sista Bond-film, "Die Another Day", släpptes nämligen samma år, och det är säkerligen ingen slump att rebooten "Casino Royale" fyra år senare hade en mer realistisk och jordnära stil.
 
Här kan du se "The Bourne Identity": 
 
• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Streama på SkyShowtime, Viaplay eller Prime Video 
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes 
 
 
| 3 februari 2024 06:30 |