Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

27 februari 2024 | 08:00

Ikväll på tv: Fartfyllt detektivarbete som aldrig blir tråkigt

Guy Ritchie och Robert Downey Jrs uppdatering  av Sherlock Holmes håller även 15 år senare. Ikväll kan du se den på tv.
Om man vill uppdatera en klassisk historia, finns det åtminstone ett par sätt att göra det på. Man kan ta karaktärerna och flytta dem till en modern miljö och tid, eller man man låta de vara i dåtiden men modernisa språk och stil.
 
TV-serierna "Sherlock" och "Elementary" valde det förstnämnda, och Guy Ritchies "Sherlock Holmes" från 2009 körde på det sistnämnda spåret. Och båda varianterna verkar fungera ungefär lika bra.
 
I "Sherlock Holmes" är året 1890. Mästerdetektiven Sherock Holmes (Robert Downey Jr) och hans partner, doktor Watson (Jude Law), måste försöka knäcka en plan att ta kontroll över Storbritannien med vad som verkar vara övernaturliga medel.
 
MovieZines recensent Jonas Appelberg gav filmen en fyra och gillade den verkligen för vad den är, trots att den inte visar upp en speciellt klassisk Sherlock Holmes. Ritchie levererade, helt enkelt:
 
"Man får allt man kan begära. Kommentatorsröst, snabba klipp, oväntade kameravinklar, gudomlig slow-motion och ett tempo som gör att man aldrig är uttråkad."
 
En uppföljare, "Sherlock Holmes: A Game of Shadows", kom 2011 och fick ett något svalare mottagande. En tredje film med Downey och Law har varit på gång i fler år, med Dexter Fletcher ("Rocketman") i registolen. Men det var länge sedan vi hörde något om den.
 
Här kan du se "Sherlock Holmes": 
 
• Ikväll 21:00 på TV6
• Streama på Viaplay
• Hyr eller köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes
 

Läs också: Alicia Vikander om Jude Laws metoder: "Han hade med sig vidriga dofter"

 
| 27 februari 2024 08:00 |