gff 2024

Skribent

Fredrik Adolvsson

31 januari 2024 | 21:30

Alicia Vikander om Jude Laws metoder: "Han hade med sig vidriga dofter"

Vid den svenska premiären av "Firebrand" på Göteborgs filmfestival i måndags, delade huvudrollsinnehavaren Alicia Vikander med sig av en kväljande anekdot.
“Firebrand” är portugisiske regissören Karim Aïnouz första engelskspråkiga film. Ett 
historiskt drama (med en doft av thriller) om Katherine Parr, Henry VIII:s sista fru, och deras inte alltid hälsosamma relation.
 
Rollen som Parr skulle ha spelats av Michelle Williams, som hoppade av. Istället tog Göteborgsdottern och Oscarsvinnaren Alicia Vikander över rollen, och ställdes mot Jude Laws obarmärtige kung Henry.
 
“Firebrand” fick sin svenska premiär på årets upplaga av Göteborg Film Festival. Alicia Vikander var på plats för att tala och pratade med festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg, bland annat om sin motspelares metoder. 
 
Henry VIII skrev till exempel musik, och Law lärde sig spela en hel repertoar även om bara en eller två sånger kom med i filmen. Sedan var det ju det där med dofterna.
 
Kungen hade ett hemskt sår på sitt ben som aldrig ville läka. Jude Law gick inte så långt i sitt metodskådespeleri att han skadade sig själv, men det fanns andra sätt att replikera upplevelsen.
 
- Det var ganska vidrigt. Han kom alltså med dofter, han hade haft en parfymör som utvecklat helt vidriga dofter som han kom in med på inspelningsplatsen. Till den punkten att kameran börjar skaka för att fotografen [imiterar kväljningar]. 
 
Alicia berättade att i scenerna med benet tog Jude Law med sig en vacker låda, inuti fanns behållare med etiketter som "var" och "urin", och när han öppnade upp den började folk skrika:  
 
- Jag visste inte att lukter kunde få en att få seriösa kvällningar. Och vi behövde göra x antal omtagningar. Surströmming är liksom lätt. Det här är smärta. Jag visste inte att man kunde uppleva något liknande.
 
Ja, vad gör man inte för konsten.
 
"Firebrand" visas på Göteborg Film Festival, som pågår just nu, men har ännu inget officiellt svenskt premiärdatum.
 

Läs också: Alicia Vikander och Jude Law glänser ikapp i mörkt kostymdrama

 

 

| 31 januari 2024 21:30 |