Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

18 december 2023 | 08:00

Ikväll på tv: En trevlig, varm romantisk komedi från 90-talet - med två heta Hollywoodstjärnor som sätter stämningen

Nej, "Du har mail" är kanske inte en julfilm i sig, men nog tusan är det en perfekt film att krypa upp och mysa till det framför i vinterkylan.
Tom Hanks och Meg Ryan hade jobbat tillsammans i två tidigare romantiska komedier, först med 1990 års "Joe och vulkanen" och sedan storsuccén "Sömnlös i Seattle" 1993. Den sistnämnda - regisserad och medförfattad av romcom-drottningen Nora Ephron - blev en av sitt års största kassasuccéer, så ett nytt möte mellan de tre var väl näst intill oundvikligt. Fem år senare hände det.
 
"Du har mail" är baserad på en ungersk pjäs och hade filmatiserats i Hollwywood två gånger tidigare, första gången som "Den lilla butiken" 1940 av Ernst Lubitsch med Margaret Sullavan och James Stewart. Då var det snigelbrev som gällde, men i Ephrons uppdateringen byttes förstås sniglarna ut mot snabel-a.
 
I den här versionen spelar Ryan Kathleen, ägare av en liten bokhandel i New York City. När hon får konkurrens av Joe (Hanks), som driver en stor kedja med bokhandlar och snart ska öppna upp ett ställe i närheten av Kathleens, blir de bittra fiender - ovetandes om att de redan har en anonymt nätflirt.
 
Resultatet här blir knappast en unik och överraskande historia, men ett typexempel på hur en romantisk komedi ska byggas, och ett bevis på att man kommer långt med huvudrollsinnehavarnas personkemi.
 
Och precis som sin föregångare, blev även "Du har mail" en stor succé.
 
Trivia: För att förbereda sig inför rollerna jobbade Meg Ryan och Heather Burns, som spelar ett av Kathleens butikbiträden, i en riktigt bokhandel i New York under en veckas tid. Den bokhandeln, Books of Wonder på Manhattan (som dessutom var en inspiration för Kathleens butik), finns fortfarande kvar.
 
Här kan du se "Du har mail":
 
• Ikväll 22:00 på Kanal 11
• Hyr eller köp på Viaplay, SF Anytime, Google Play eller iTunes
 
 
| 18 december 2023 08:00 |