Film

Skribent

MovieZine

22 april 2024 | 04:00

Ikväll på tv: Margot Robbie hyllades för rollen som historisk drottning - "en ljuvligt vacker film" från 2018

Dramat från 2018 nominerades till två Oscars.
Ikväll bjussas det på historiskt drama och maktkamp i vackra slottsmiljöer i filmen "Mary Queen of Scots" från 2018.
 
Begåvade Saoirse Ronan spelar titelrollen som Maria Stuart, drottning av Skottland i mitten av 1500-talet. Den andra stora huvudrollen görs av Margot Robbie som får skildra Elizabeth I, drottning av England under samma period - och Marias kusin.
 
Filmen berättar om hur de blev rivaler i en turbulent tid i Englands historia. Efter att ha krönts till Frankrikes drottning vid 16 års ålder och blivit änka vid 18, vägrar Mary att gifta om sig. Istället återvänder hon till hemlandet Skottland för att återta tronen. Men Skottland och England styrs nu med järnhand av Elizabeth I.
 
"Mary Queen of Scots" fick ett hyfsat kritikermottagande, men blev ingen större framgång på bio. Däremot nominerades Margot Robbie till flera priser, bland annat en BAFTA.
 
 
"Medan Ronan är fantastisk, har Robbie förmodligen den svårare rollen och skapar ett engagerande porträtt av någon vars position har gjort henne till "mer man än kvinna". Det är Robbies förtjänst att Elizabeths ångest lyser igenom den stenhårda fasad som hon allt oftare tvingas gömma sig bakom" skrev The Guardian i sin recension.
 
Filmen blev även nominerad till två Oscars: för Bästa kostym och Bästa makeup & hår. "En ljuvligt vacker filmupplevelse, men inte så mycket mer än så" tyckte MovieZines recensent och nöjde sig med 2/5 i betyg.
 
Här kan du se "Mary Queen of Scots":

● Ikväll 22:00 i Kanal 9
● Onsdag 00:15 i Kanal 5
● Streama på SkyShowtime
● Streama på Tele2 Play
 
Se trailern nedan.
 
| 22 april 2024 04:00 |