Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

20 februari 2024 | 07:00

Ikväll på tv: Michael Keaton är odrägligt manisk i sitt stora genombrott

"Beetlejuice" finns fortfarande inte tillgänglig att streama fritt, så det gäller att passa på... innan uppföljaren kommer och tar dig!
Den 6 september 2024 händer det. Då, mer än 36 år efter att Tim Burtons "Beetlejuice" hade premiär, går äntligen uppföljaren upp på biograferna. Så det börjar bli dags att påminna sig om var allting började. 
 
I originalet från 1988 spelar Michael Keaton spöket Betelgeuse, ett självcentrerat, odrägligt monster som "hjälper" två snälla spöken (Winona Ryder och Alec Baldwin) att bli av med en hypertrendig New York-familj som flyttat in i deras hus efter sin död.
 
Att "Beetlejuice" är en älskad rulle är inte minst Rotten Tomatoes ett tydligt bevis på, där både kritikernas och publikens samlade betyg ligger på över 80%.
 
Sajtens egen sammanfattning av intrycken beskriver "Beetlejuice" som "briljant bisarr och full av idéer och bjuder på något av Michael Keatons mest utsökt maniska arbete - och läskig, rolig underhållning för hela familjen."
 
När MovieZines Victor Jerner recenserade filmen tyckte han det var "en ojämn och smått kaotisk sådan, men när eftertexterna rullar är det ändå en känsla av nöjdhet som infinner sig. ”Beetlejuice” är ju – trots dess uppenbara brister – en rakt igenom underhållande, fartfylld och ljuvligt avvikande film."
 
Uppföljaren, som fått det oerhört passande namnet "Beetlejuice Beetlejuice", regisseras även den av Burton.
 
Framför kameran återkommer förstås Michael Keaton i titelrollen, tillsammans med Winona Ryder och Catherina O'Hara. De får sällskap av nya ansikten som Jenna Ortega, Willem Dafoe och Monica Bellucci.
 
Vilket härligt gäng!
 
Här kan du se Tim Burtons "Beetlejuice":
 
• Ikväll 22:00 i Kanal 9
• Hyr eller köp hos SF Anytime, Viaplay, Google Play eller iTunes
 
 

Läs också: Nu riktar även Tim Burton kritik mot AI

 
| 20 februari 2024 07:00 |