Film

Skribent

MovieZine

5 februari 2024 | 04:00

Ikväll på tv: 2016 års mest hatade film? En feministisk reboot fick fans att se rött

Är "Ghostbusters" värd en ny chans? I vår kommer nästa del i den populära komedi-franchisen.
2016 års reboot av "Ghostbusters" blev en av årets mest omtalade filmer... men kanske av helt fel orsaker. Ikväll kan du se den på tv.
 
Tanken var inte dum. "Bridesmaids"-regissören Paul Feig ville ge två klassiska 80-talsrullar nytt liv med fyra roliga kvinnor i ensemblen. Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones och Kate McKinnon fick hantera protonpacken och spöken i New York - men även en hel armé av troll online.
 
Hatet lät inte vänta på sig. Redan när trailern släpptes kom den första kritiken, och med 600 000 "tummar ned" blev videon den mest hatade i Youtubes historia.
 
 

Regissören: "Plötsligt blev det politiskt"

 
Regissören Paul Feig förklarade för ett par år sen hur han såg på att bli slaktad på nätet innan filmen ens haft premiär. En (långsökt?) anledning kan vara att filmen släpptes under en brinnande presidentkampanj där Donald Trump stod mot Hillary Clinton, en känslig tid i USA:s historia:
 
- Många människor har passionerade åsikter och internet gör det möjligt att uttrycka dem. och att internet gör det möjligt för dem att uttrycka dessa åsikter direkt till dig. Det var en spänd tid i vår nations historia, och jag tror att vi hamnade mitt i den. Om filmen hade kommit några år tidigare eller senare vet jag inte om det skulle ha slagit så hårt, säger Feig i en intervju.
 
- Det tråkiga är att allt vi gjorde var att försöka göra en film för att få folk att skratta. Plötsligt blev det politiskt, och det eskalerade utom kontroll.
 
 

Charmiga "Ghostbusters" är bättre än sitt rykte

 
Recensenterna var däremot relativt positiva. De tittare som gav "Ghostbusters" en ärlig chans såg en godkänd spökkomedi fylld med (kanske något för många) påskägg.
 
"Med hjälp av charmiga karaktärer, underhållande effekter och en härlig injektion av feminism når Paul Feigs nytolkning av ”Ghostbusters” stundtals upp i en av franchisens bästa stunder – men har svårt att hitta sin egen identitet i ett hav av referenser och urspårad humor" skriver Patrik Linderholm i MovieZines recension.
 
Men "Ghostbusters"-fans verkar snabbt ha glömt och förträngt filmen, och studion likaså. Franchisen fick fortsätta - med damerna utanför. 2021 släpptes "Ghostbusters: Afterlife" som valde att fokusera på nya tonåriga spökjägare, med gästspel av det gamla gänget.
 
I vår kan vi se fram emot ännu en uppföljare med nostalgiska inslag när "Ghostbusters: Frozen Empire" kommer på bio.
 
Här kan du se "Ghostbusters" från 2016:

• Ikväll 21:00 på TV6
• Repris lördag 15:15 på TV6
• Streama på Viaplay eller Prime Video
 
| 5 februari 2024 04:00 |