Spel

Skribent

Vanja Tomin

31 oktober 2022 | 06:00

Ikea hotar att stämma skräckspelet "The Store is Closed"

I skräckspelet gäller det att överleva i en möbelaffär som påminner för mycket om den svenska inredningsbutiken.
I "The Store is Closed" är man instängd i en oändlig möbelaffär och försöker överleva mutantpersonalens attacker på natten.
 
Det gäller att utforska ensam, eller tillsammans med vänner, för att hitta en väg ut. Lyckligtvis är platsen fylld med möbler som kan användas för att tillverka vapen eller bygga skydd för att överleva natten. Så småningom vandrar man djupare in i butiken för att till sist komma till det farligaste, cheferna. 
 
Large ebea8c3df047b5fe5f42b7d7e806d2bb bk0jygmqppf71
 
Nu hotar Ikea med att stämma skaparen av skräckspelet ”The Store is Closed” för varumärkesintrång. Möbelvaruhuset i spelet påminner nämligen alltför mycket om Ikeas egna varuhus. 
 
Spelets skapare, enmansbolaget Ziggy, har fått tio dagar på sig att ta bort allt som påminner om Ikea i spelet, skriver NME.com. 
 
- Ikeas advokater kontaktade mig, skriver Jacob Shaw, personen bakom bolaget Ziggy, på Twitter.
 
 
Ikeas advokater skriver bland annat: 
”Vår klient har fått kännedom om att du tillverkar ett tv-spel som, utan vår klients tillåtelse, använder indicier som är associerade med de berömda Ikea-varuhusen. Ditt spel använder en blå och gul skylt med ett skandinaviskt namn på varuhuset, en blå lådliknande byggnad, gula tröjor med vertikala linjer likt de Ikeas personal har, möbler som ser ut som Ikea-möbler, produktskyltning som ser ut som Ikeas skyltning. Allt nämnt antyder omedelbart att spelet utspelar sig i ett Ikea-varuhus."
 
I brevet står det även: 
”Du kan så klart göra ett tv-spel som utspelar sig i ett möbelvaruhus som inte ser ut som, eller antyder att det skulle vara, ett Ikea-varuhus. Du kan med enkelhet göra förändringar i spelet för att undvika de här problemen”.
 
Large ebea8c3df047b5fe5f42b7d7e806d2bb maxresdefault
 
Skaparen Jacob "Ziggy" Shaw säger i en intervju med Kotaku.com att han inte tänker bestrida Ikeas krav och att han redan hade fullt upp med nya uppdateringar till spelet. Och nu måste han göra om nästan hela spelet för att inte bli stämd av möbeljätten Ikea.
 
Jacob Shaw menar att han inte hade Ikea i åtanke när han designade spelet, anledningen till att Ikea reagerat är förmodligen för att möbelaffären i spelet jämförts med Ikea i recensioner och artiklar. 
 
Givetvis får skaparen bakom spelet en hel del arbete att göra nu, men han slipper åtminstone tänka på marknadsföring av spelet då det tack vare Ikea fått stor publicitet på kort tid. 
 
Det finns än inget planerat släppdatum för "The Store is Closed".
 
Vill du spela "The Store is Closed?"
| 31 oktober 2022 06:00 |