Skribent

Alexander Dunerfors

4 november 2011 | 10:01

Iben Hjejle i årets filmjury

Nu presenteras Stockholms Filmfestivals jurymedlemmar, som tillsammans ska dela ut världens tyngsta filmpris.

Årets jurymedlemmar är alla verksamma inom filmvärlden och kommer att dela ut festivalens tyngsta pris, den 7,3 kilo tunga Bronshästen, till vinnaren av bästa film i tävlingssektionen. Förutom Bronshästen delar juryn även ut Aluminiumhästen i sex kategorier: bästa regidebut, bästa manus, bästa kortfilm, bästa manliga/kvinnliga skådespelare, och bästa foto.

Årets jury består av...

Whit Stillman som juryns ordförande. Whit Stillman har skrivit, regisserat och producerat fyra filmer som alla med humoristisk skärpa sätter fingret på frågor som klasstillhörighet och framtidsideal bland ungdomar. Med filmer som "Metropolitan" (1990), "Barcelona" (1994) och "The Last Days Of Disco" (1998) har han belönats med flera utmärkelser och nominerades 1990 till en Oscar.

Iben Hjejle är en dansk skådespelerska som medverkat i allt från internationella succéer som Stephen Frears "High Fidelity" (2000) till dansk Dogmafilm som "Mifune" (1999), för vilken hon fick ett hedersutnämnande vid Berlins filmfestival samma år. I Sverige har hon även gestaltat 1700-talsdrottningen Sofia Magdalena i TV-dramat "Gustav III:s äktenskap" skrivet av författaren Klas Östergren.

Lisa Langseth är en svensk dramatiker, teater- och filmregissör som skrivit och regisserat en rad uppmärksammade pjäser på några av landets största scener. 2010 debuterade hon som långfilmsregissör med "Till det som är vackert" (2010) som belönades med en guldbagge för bästa manus och nominerades för bästa regi.

Jens Assur är en internationellt erkänd frilansfotograf som slog igenom som filmskapare med filmen "Den sista hunden i Rwanda" (2006). Filmen, som till stor del bygger på hans egna erfarenheter som krigsfotograf, belönades med flera internationella priser som Grand Prix vid kortfilmsfestivalen i Clermont-Ferrand och bästa film vid Tribeca Film Festival. I hans senaste film "Killing The Chickens to Scare The Monkeys" närmar han sig något så kontroversiellt som massavrättningar i Folkrepubliken Kina.

Sandra Harms arbetar som producent för Sonet Film i Stockholm och är för tillfället aktuell med produktionen av Karzan Kaders film "Bekas" - långfilmsversionen av den Oscarbelönade kortfilmen med samma namn. Sandra har tidigare producerat den hyllade och guldbaggenominerade "Prinsessa" (2009) av Teresa Fabik.

| 4 november 2011 10:01 |