Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 september 2023 | 10:15

Ian McKellen minns sin värsta filmupplevelse: "Det blev bara värre..."

Den brittiske veteranen var ärlig med att hade mestadels dåliga minnen av att jobba med Mann under inspelningen av 1980-talsfilmen ”Satans borg”.
Medan McKellen har blivit en våra mest älskade skådespelare, inte minst som Gandalf i ”Sagan om ringen”-filmerna, så har Mann blivit en populär regissör med filmer som ”Heat” och ”Collateral”. Men när de arbetade tillsammans tidigt i sina karriärer sade det knappast klick.
 
 
I en intervju med Variety berättade den Oscarsnominerade skådespelaren om hur inspelningen av Manns skräckfilm ”Satans borg” från 1983 var en av hans värsta minnen som skådespelare. Filmen utspelas under andra världskriget och handlar om hur nazister intar ett slott med övernaturliga krafter.
 
 
- Michael Mann sa till mig ”Du ska spela rumän. Så jag åkte till Rumänien för att göra research, och jag lärde mig prata med rumänsk accent. Sedan på första inspelningsdagen säger Michael att han ville att jag ska prata med Chicago-accent. Det kunde jag ju inte göra, och det blev bara värre efter det, berättar McKellen.
 
Filmen innebar flera timmars sminkning för att få McKellen att se äldre ut men filmen var en flopp hos såväl kritiker som publik. Den har dock uppnått något av en kultstatus på senare år.
 
Britten är snart aktuell som elak teaterkritiker i ”The Critic” och uppskattar desto mer att spela en man med bristande moral.
 
- Ofta har djävulen de bästa replikerna, och det är roligt att spela en bisarr man som uppenbarligen har känslomässiga problem.
 
 
Samtidigt är Mann aktuell med ”Ferrari” som nyligen hade premiär på Venedigs filmfestival. Oklart om de två är öppna för att samarbeta igen med med tanke på McKellens minnen av den tidigare är erfarenheten är det knappast troligt.
 
Har du sett ”Satans borg” och vad tyckte du?
| 9 september 2023 10:15 |