Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 maj 2024 | 07:00

Ian McKellen fyller 85 år - så banade Gandalf vägen för hbtq-Hollywood

Den brittiska stjärnan kom ut som homosexuell redan 1988 - och har därefter banat väg för andra hbtq-skådespelare. Idag fyller Ian McKellen 85 år.
För den kommersiella publiken är Ian McKellen kanske mest känd som Gandalf och Magneto. Men den adlade skådespelarens karriär sträcker sig över 63 år med över 130 TV- och filmroller och minst lika många på teaterscenen.
 
Han inledde karriären som teaterskådespelare redan 1961 och filmdebuterade i historiska dramat ”De blodiga sköldarna” (1969). Han fortsatte att varva teater och film/TV de kommande årtionden, ofta i Shakespeare-roller, även om genombrottet hos den bredare, internationella publiken kom sent.
 
 
Efter mindre roller i Hollywood-filmer som ”Den siste actionhjälten”, ”Ett oväntat besök” (båda 1993) och ”The Shadow” (1994) spelade han ”Frankensteins brud”-regissören James Whale i ”Gods and Monsters” (1998). Han hyllades för prestationen och nominerades till sin första Oscar.
 
Se McKellen i "Den sista actionhjälten" nedan:
 
 
Samma år spelade han i Stephen King-filmatiseringen ”Sommardåd” av Bryan Singer, som senare gav honom rollen som Magneto i ”X-Men” (2000). Rollen etablerade McKellen i populärkulturen och han upprepade rollen i flera uppföljare.
 
 
Han blev minst lika ikonisk som Gandalf i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-filmer och insatsen i den första, ”Härskarringen” (2001) resulterade i en andra Oscarsnominering för Bästa manliga biroll.
 
McKellen har genom karriären varvat brittisk teater och film/TV med mer kommersiella Hollywood-roller. Men han har också varit banbrytande som homosexuell skådespelare då han kom ut redan 1988 och banade vägen för många andra i branschen som var i garderoben.
 
- Människor som inte är gay vet helt enkelt inte hur det skadar dig att ljuga om vad du är och skämmas över dig själv. Jag växte upp under en tid då det var olagligt för mig att ha sex med en man. Och det var inte så länge sedan, berättade han i en intervju med Variety.
 
Han har länge varit en aktivist inom hbtq-frågor, mottog Freedom of the City of London 2014, är en av grundarna till lobbygruppen Stonewall som jobbar med hbtq-rättigheter och delar i flertal hbtq-föreningar och -demonstrationer.
 
Grattis på 85-årsdagen, Ian McKellen!
 
Vilka är dina favoritfilmer med skådespelaren?
| 25 maj 2024 07:00 |