Skribent

Mats Karlsson

24 april 2013 | 21:01

I fokus: Shane Black

Vi har synat manusförfattaren och regissören Shane Black, som är bioaktuell med "Iron Man 3".

Shane Black har sannerligen haft sina upp och nedgångar. När Black var endast 22 år skrev han och sålde manuset till "Dödligt vapen" och succén var ett faktum. Men hans långa karriär har haft sina upp och nedgångar. Nu är Black minst sagt tillbaka i hetluften, med "Iron man 3" som han regisserar.

Kolla in följande tidslinje för Black, där vi får följa hans upp- och nedgångar fram till premiären av "Iron Man 3".

1983: Sålde manuset till "Dödligt vapen" för 250 000 dollar, filmen som blev en milstolpe i filmhistorien.  

1988-1990: Skrev också manuset till uppföljaren "Dödligt vapen 2" och fick 125 000 dollar för den.  Filmen släpptes på biograferna 1989. Levererade även manus till "Den sista scouten" och belönas med 1.75 miljoner dollar. Han följde upp med manus till "Den siste actionhjälten" och lönechecken landade på 1 miljon dollar.

1994: Black var nu den högst betalde manusförfattaren i världen och sålde manuset till "Long Kiss Goodnight" för 4 miljoner dollar.

2005: Black återvände storstilat med regidebuten "Kiss Kiss Bang Bang", där Robert Downey Jr hade en av huvudrollerna.

2013: Åtta år senare återförenades Downey Jr och Black med "Iron Man 3".

Black fick en raketstart med manuset till "Dödligt vapen" som öppnade många dörrar i Hollywood. Men karriären fick ett snöpligt slut med besvikelsen "Long Kiss Goodnight" som resulterade i att Black försvann från filmbranschen. Det blev givetvis ett hårt slag för Black, som trots det fortsatte att skriva. Black säger idag att det var en tuff period i sitt liv som innebar att han tenderade att dricka alldeles för mycket.

Det tog ett årtionde innan han lyckades ta sig tillbaka till filmbranschen, mycket tack vare producenten Joel Silver, som Black hade jobbat med i början av sin karriär, med "Dödligt vapen". Silver var den enda personen som var villig att satsa på Black och hans manus för "Kiss Kiss Bang Bang". Silver lyckades övertyga Warner att Black var rätt person att tackla filmen och få studion att betala Black 15 miljoner dollar.

2008 sa Black adjö till spritflaskan och han var efter en lång och tuff period på banan igen. Han fick sedan en oväntad fråga från Robert Downey Jr. om han var intresserad av att regissera "Iron Man 3". Downey Jr. vars stjärnstatus hade stigit rejält sedan "Kiss Kiss Bang Bang" hade inga större problem att övertala Marvel om Blacks förträfflighet. I februari 2011 skrev Black på kontraktet om att skriva och regissera den efterlängtade uppföljaren.

Tillsammans med manusförfattaren Drew Pearce satte sig Black ned och började skriva på manuset till "Iron Man 3". Med ett manus som både han och Marvel var nöjda med gick färden till North Carolina för att starta inspelningen. Black var äntligen hemma där han hörde hemma.

Shane Black är en av få som kan skryta med att ha inlett karriären med succé, för att sedan hamna i bottenträsket och många år senare ta sig i kragen och göra en storstilad comeback.

"Iron Man 3" får biopremiär idag.

| 24 april 2013 21:01 |