Film

Skribent

MovieZine

23 oktober 2021 | 13:00

Så vanliga är dödsolyckor på filminspelningar

I USA har minst 43 filmarbetare omkommit på inspelningar de senaste 30 åren.
Filmvärlden är i chock sedan torsdagens dödliga olycka på inspelningen av westernfilmen "Rust" i New Mexiko. Filmfotografen Halyna Hutchins dödades och regissören Jeff Souza skadades av ett rekvisitavapen. Polisen undersöker ännu ifall vapnet var felaktigt laddat och vem som bär ansvaret.

Händelsen har fått många att ifrågasätta hur en sådan olycka kan ske på en filminspelning, där skådespelarnas och teamets säkerhet borde vara första prioritet. Redan innan händelsen klagade filmarbetare involverade i "Rust" på osäkra arbetsförhållanden och bristande säkerhetsrutiner, skriver LA Times.

Hutchins död kommer förmodligen att leda till en närmare granskning av Hollywoods rutiner när det kommer till hanteringen av skjutvapen på film- och tv-inspelningar. Det finns redan de som menar att rekvisitavapen med blanka skott överhuvudtaget inte behövs, när skotten kan ersättas med digitala effekter.
 
Craig Zobel, skaparen bakom HBO:s "Mare of Easttown", skriver på Twitter att skjutvapen borde förbjudas på filminspelningar.
 
 

43 döda på filminspelningar mellan 1990-2016

 
I en rapport från 2016 meddelade AP (Associated Press) att åtminstone 43 människor har mist sina liv på amerikanska filminspelningar sedan 1990. Fler än 150 filmarbetare ska ha fått allvarliga skador på grund av olyckor eller bristande rutiner. Ytterligare 37 dödsfall på internationella inspelningar har rapporterats sedan år 2000.
 
Här är några av filmvärldens mest uppmärksammade dödsolyckor genom åren:

Augusti 2017: Stuntkvinnan Joi Harris kraschade med en motorcykel på inspelningen av "Deadpool 2". Producenterna fick böta 300.000 dollar på grund av osäkra arbetsförhållanden.

Juli 2017: "The Walking Dead"-stuntmannen John Bernecker dog efter ett fall på 8 meter. Han landade på betong istället för de airbags som skulle dämpa fallet. Familjens advokat menade att tv-produktionen slarvade med säkerheten, och familjen tilldelades ett skadestånd på 8 miljoner dollar.

Augusti 2016: En byggarbetare dödades i Budapest under arbetet med Denis Villeneuves "Blade Runner 2049", när ett scenbygge kollapsade över honom.
 
Januari 2015: En man dödades och två skadades i Taiwan under förberedelserna för Martin Scorsese-dramat "Silence", när ett tak kollapsade över arbetarna.

November 2011: En person dödades på inspelningen av "G.I. Joe: Retaliation" i New Orleans, när en saxlift välte.

Oktober 2011: En stuntman dog och en annan skadades svårt vid arbetet med "The Expendables 2" i Bulgarien. Det inträffade under en actionscen med explosioner.

September 2007: Conway Wickliffe arbetade med specialeffekter på Christopher Nolans "The Dark Knight". Han skötte kameran under en stuntscen när trucken han färdades på kraschade in i ett träd.

Mars 1993: Skådespelaren Brandon Lee sköts till döds med en felaktigt laddad pistol under inspelningen av "The Crow". Filmen slutfördes efter hans död med hjälp av stuntmän och digitala effekter.

Juli 1982: Ett av de mest uppmärksammade dödsfallen vid en filminspelning inträffade under arbetet med "Twilight Zone: The Movie". En makaber helikopterolycka dödade skådespelaren Vic Morrow och två barn. Detta ledde bland annat till nya säkerhetsrutiner som blev standard i filmvärlden - och att producenten Steven Spielberg sa upp vänskapen med regissören John Landis. "Ingen film är värd att dö för", ska Spielberg ha sagt.
| 23 oktober 2021 13:00 |