Film

Skribent

Katarina Emgård

8 januari 2017 | 09:00

Hur ska jag få min partner att gilla Nicole Kidman?

Katarina Emgård svarar på filmfrågorna du inte vågat ställa.
Fråga: Jag och min kille skulle kolla film och det var min tur att bestämma vad vi skulle se. Eftersom det var Halloween tänkte jag att ”Practical Magic” med Nicole Kidman kunde var lite mysig, men då ryste han liksom till och sa blankt nej. Tydligen klarar han inte av att se, som han sa ”den där läskiga, plastikopererade haggan”. Jag tyckte såklart det var elakt att dissa henne bara för hur hon ser ut, men han menade även på att hennes skådespelartalanger sträcker sig till att ”hon går in i rutan och ut igen.”

Mycket mer vettigt blev inte sagt och det slutade med att vi tittade på ”Hocus Pocus” istället. Han är självklart orättvis i sin bedömning, men hur ska jag övertala honom om att han har fel?

Besviken sambo

Svar: Då jag själv känt ett liknande agg mot Clint Eastwood vet jag precis hur din partner känner. Jag skulle tro att hans känslor bottnar i ett barndomstrauma. Själv blev jag i allt för tidig ålder utsatt för ”Broarna i Madison County”. Som man gör med obehagliga händelser förträngde jag länge vad som skett tills det började gå ut över mitt filmintresse. Jag undvek sådant som Clint Eastwood producerat, regisserat eller medverkat i. Kan det vara så att din killes ex försökt vara romantisk genom att visa honom ”Australia”? För den kan ta död på vilken relation som helst, inklusive den till Nicole Kidman.

Men du kan var lugn! Det finns tricks, och det är KBT som gäller. Din pojkvän behöver konfronteras med sina rädslor. Fundera på vilken slags film som skulle kunna tilltala din partner. Australiensiskan har trots allt medverkat i ett gäng spridda genrer. Om ni är sugna på något övernaturligt är ”The Others” ett alternativ. Eller, eftersom han inte klarar av hennes utseende, varför inte ”Timmarna” där hon bär lösnäsa (en roll som hon dessutom vann en Oscar för). 

Annars skulle jag satsa på något där hon delar på huvudrollen så att det inte blir för mycket av det goda, ”Eyes Wide Shut” eller ”Åter till Cold Mountain”. Eller ”Dogville” så kanske han kan få ut sin frustration genom att se henne lida. 

Om han fortfarande blåvägrar kanske du ska försöka visa honom något som är så dåligt så att det är roligt, som ”BMX Bandits” eller ”Bush Christmas”.


Annars kan  det ju vara så att din kille har något specifikt emot Australiensare. I så fall kanske ni ska börja med valfri Russel Crowe film och arbeta er vidare via Hugh Jackman till Cate Blanchett och avsluta med en Nicole-film. Varför inte en Australiensiskt afton? (Det finns alltid någon som känner någon som kan spela didgeridoo, och så kan ni varva med ”Masterchef Australia”).

Annars kan ju ett utbyte av filmer vara en idé? Du genomlider någon av hans favoriter som belöning. Du skulle också kunna arbeta på en längre process där du väcker, eller förstärker, din partners intresse för musikaler till den grad att han till slut bara måste se ”Moulin Rouge”.



Ett annat sätt kan vara att väcka hans sympati, få honom att tycka synd om henne. Kanske kan då dessa fakta hjälpa:

- Nicole Kidman är rädd för fjärilar

- Hon fick hoppa av skolan en period som ung för att hjälpa till och försörja familjen när hennes mamma blev cancersjuk

- Blev mobbad under sin skolgång och kallad ”Stalky”

- Hon har varit gift med Tom Cruise

- Hon är gift med Keith Urban (han verkar förvisso reko men musiken!)

Beroende på hur långt du känner att du är beredd att gå skulle hjärntvättning med subliminala meddelanden kanske kunna vara ett alternativ? Eftersom de strider mot mänskliga rättigheter vore jag dock tacksam om du inte hänvisade till mig i fall att du skulle bli påkommen. Lycka till!

Har du en filmfråga till Katarina? Maila den till fraga@moviezine.se.
| 8 januari 2017 09:00 |